Durván visszafejlődik Magyarország - lesújtó jelentés érkezett

Az Európai Unió versenyképességi rangsorában az összes magyarországi régió az EU-s átlag alatt van. Sovány vigasz, hogy Közép-Magyarország (Budapest és környéke) már megközelíti a szintet, de mind a 7 magyar régió rontott a 2013-as helyezésén. A volt szocialista országok közül egyetlen olyan sincs a hazai területeken kívül, amelyik visszaesett. A jelentés szerint az egészségügyi helyzetet értékelő pontokban az összes régiónk a legutolsók között van, Észak-Magyarország az utolsó előtti egész Európában.
Szabó Dániel, 2017. március 1. szerda, 12:12
Fotó: Reuters

Budapest és környéke (Közép-Magyarország régió) már csak a 152. az EU versenyképességi rangsorában, a legutóbbi, három évvel ezelőtti listán még a 144. helyen szerepelt. A főváros körzete ráadásul az egyetlen, amelyik az unió 263 régiójából egyáltalán befért a rangsor első kétharmadába. A régiók versenyképességét 1 és 5 között osztályozták, ahol az 5-ös a legjobb, ezen a listán Közép-Magyarország 4-est kapott - ismerteti a 444 a legfrissebb kutatás eredményeit.

A legrosszabb osztályzatnál csak a Nyugat-Dunántúl és Közép-Dunántúl kapott jobbat, kettest. Az ország összes többi régiója a lista végén szerepel.

A 263 régióból ezeket a helyezéseket érték el (zárójelben a 2013-as helyezés):

  • Közép-Dunántúl: 205. (192)
  • Nyugat-Dunántúl: 207. (189)
  • Dél-Alföld: 224. (220)
  • Dél-Dunántúl: 227. (219)
  • Észak-Magyarország 231. (218)
  • Észak-Alföld: 232. (231)

Lemaradtunk a közvetlen versenytársaktól

A V4 csoportból három régió kapott az EU-s átlag feletti pontot: Pozsony (Szlovákia), Prága (Csehország) és a Prágát körbevevő Közép-Csehország. Ez önmagában még nem mutatja, hogy Magyarország mennyire visszaesett, az sokkal beszédesebb, hogy míg a versenytársak, a régi kommunista országok között nincs olyan terület, ahol a régiók versenyképességi helyezés romlott volna az elmúlt három évben.

Lengyelországban 3, Bulgáriában és Csehországban 1-1 régió erősödött, a többi stagnál. A balti államok közül Litvánia és Lettország is javított, amelyek mind egy-egy övezetből állnak. Stagnált Észtország, valamint Románia, Szlovénia, Szlovákia, Románia összes régiója.

Azt viszont fontos kihangsúlyozni, hogy 2010 és 2013 között az összes magyarországi régió stagnált. Most annyi érdemi változás történt, hogy egy magyar régió (Észak-Magyarország) érdemben gyengült. A többi versenyképessége érdemben nem javult, romlott.

Romló oktatás, reménytelen egészségügyi ellátórendszer

A 444 összefoglalója szerint az uniós szakemberek nemzetközi adatbázisokat (EU, OECD, Világbank, stb.) használták. Három főcsoport (alap, a hatékonyság és az innováció) tizenegy kisebbet rendeltek, azokhoz pedig összesen 79 értéket kerestek, majd ezeket egyesével súlyozták. Döntő szerepe volt olyan más méréseknek, mint a PISA-tesztek eredménye (amelyben Magyarország tavaly leszerepelt), de vizsgálták az üzleti kifinomultságnál azt is, hogy a régió kicsi- és közepes cégei hány szabadalmat jelentettek be. De az öngyilkosságok számát is figyelembe vették.

Az egészségügyi helyzetet értékelő pontokban az összes magyar régió a legutolsók között van, Észak-Magyarország pontosan az utolsó előtti. Az alap- és a felsőoktatási eredmények is 52 pontot értek el a magyar régiókba, messze a 61 pontos uniós átlag alattiak.

A brexit a legfejlettebb régiókat tépte ki az EU-ból

A gazdasági kilátásokat bemutató lista világít rá, mekkora kárt jelent Európának a brit kiválás: a 10 legfejlettebb régióból négy - köztük az első két helyezett - az Egyesült Királyságban van. A legjobbak közé megbefért egy holland (Utrecht), egy svéd (Stockholm), egy dán (Koppenhága és környéke), egy francia (Párizs és környéke), egy német (München és környéke) illetve Luxemburg szerepel még.

Az utolsó 10 helyezett között három román, öt görög, egy bolgár és egy francia régió (a dél-amerikai Guyane) szerepel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2017.03.03 18:31

@lauda: Akkor ezek szerint a kedves rokon nem fizet semmilyen biztositasa nincs, ugyanis nekik kicsit tobb mint CAD 600 egy rontgen. Turistaknak tobb mint CAD 900. Kanadai lakosoknak, alap biztositassal INGYENES.

Itt elek oreg, kar hazudoznod. Ha a rokonok hazudnak neked, akkor ez valami csaladi betegseg lesz nalatok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2017.03.03 18:14

@lauda: És a rokonaidnak megfelel a haldokló liberális nyugat:))?

Mi az oka, hogy ezidáig nem jöttek haza a remény földjére?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2017.03.03 17:43

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.03.03 11:58

@lauda: Es ezt a peldat honnan vetted nagyokos? Kanadaban mindenki meg tudja fizetni a biztositast, ugyanis a fizetesbol semennyit nem vonnak erre, ha ezt kulon kered, amugy meg automatikusan lejon a fizudbol. Az nem szokta kerni az alap eu -t a fizetesbol, aki inkabb egy dragabbat fizet maganak, mert erre sok cegnel nincs lehetoseg.

Akinek van MCP kartyaja, annak ingyenes a rontgen. Aki nem fizet semmit havonta, azzal nyilvan kifizettetik az arat, de ez mindenhol igy van. Menj be nyugodtan egy magyar korhazba rontgenre TB kartya nelkul aztan majd tatott szajjal csodalkozol olyan meglepetes er :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.03.03 11:54

@krix: Ez egy ujabb nagy okorseg kriximaxi. Orvosi muszereket nem kell minden vizsgalat alkalmaval vasarolni. A gyogyszereket pedig tobbnyire a beteg fizeti. A tamogatott gyogyszerek amerikaban peldaul tobbnyire ingyenesek, a biztositas fedezi.

A korhaz fenntartasi koltsegei Mo -on joval olcsobbak, ahogy a legnagyobb tetel: a human eroforras is. Joval tobbet koltenek a korhazak fizetesekre mint berendezesekre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html