Péntek reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat narancs fokozatú - ez 2. fokozat a 3 fokozatú skálán - figyelmeztetést adott ki ónos esőre Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Somogy megyére. Az ónos eső miatti figyelmeztetéseket délelőtt elsőfokúra mérsékelték vagy visszavonták, e szerint éjfélig Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Pest megyében, valamint a fővárosban várható még gyenge ónos eső.

A meteorológiai szolgálat reggel havazás miatt is másodfokú figyelmeztetést adott ki Baranya megyére, emellett hófúvás miatt szintén narancs fokozatú figyelmeztetést adott ki Baranya, Somogy és Zala megyére. Tájékoztatásuk szerint az erős, sőt időnként viharossá fokozódó szél a hó állapotától függően elsősorban a délnyugati megyékben okoz hófúvást, de hóátfúvásra a vastag hóval fedett Bakonyban és helyenként az északkeleti megyékben is számítani lehet. Estétől a szél fokozatosan veszít erejéből, emiatt a hófúvás is egyre több helyen megszűnik, legkésőbb a nyugati megyékben.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt közölte: már csütörtökön gondoskodtak arról, hogy az intenzív havazásban és hófúvásokban érintett megyékbe szükség esetén nagyteljesítményű munkagépeket csoportosítsanak át. A közútkezelő felhívta a figyelmet arra, hogy a munkákat ütemezetten végzik: első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül az alacsony forgalmú, kisebb településeket összekötő mellékutakon és bekötőutakon avatkoznak be.

Az időjárási körülmények miatt reggel hét órától a szlovén hatóságok ismét lezárták a határt a Szlovéniába tartó, 7,5 tonnánál nagyobb összsúlyú tehergépjárművek előtt. A szlovén hatóságok a havazás miatt csütörtökön is korlátozták az országba tartó kamionok forgalmát, a határzár aznap hajnali öt és este hét óra között állt fenn.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (ZMKI) tájékoztatása szerint a megyéből sem Szlovéniába, délelőtt óta pedig Horvátországba sem léphettek át a kamionok egyetlen határátkelőn sem. Ugyanakkor a nap folyamán megnyitották a rédicsi magyar-szlovén határátkelőhelyet a Szlovénia területén feltorlódott, Szombathely, Győr felé tartó kamionok előtt.

Miután mindkét irányban feloldották a korlátozásokat a magyar-szlovén határátkelőkön, délután négy óra körül újraindulhatott a teherforgalom, Tornyiszentmiklósnál az M7-es autóúton, valamint Rédicsnél a 86-os főúton - közölte a ZMKI az MTI-vel.

Zala megyében a havazás miatt az érintett védelmi bizottságok döntése alapján a 61-es főúton a nagykanizsai Teleki utcai körforgalom és Iharosberény között megtiltották a 3,5 tonna feletti gépjárművek forgalmát, miután több kamion elakadt ezen az útszakaszon. Emellett a 86-os főúton Rédicsnél, továbbá az M70-es autóúton Tornyiszentmiklósnál és az M7-es autópályán Letenyénél leállították a 7,5 tonna össztömeg feletti félpótkocsis és pótkocsis tehergépjárművek forgalmát.

A forgalomkorlátozások miatt kora délutánra megteltek a zalai kamionparkolók, ezért a rendőrök az M7-es autópályán már Somogyban pihenőhelyekre terelték a Szlovéniába és Horvátországba tartó teherjárműveket. Nem sokkal később az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszán is pihenőhelyre terelték a kamionokat.

Az intenzív havazás a Somogy megyei közlekedésben is fennakadásokat okozott: kora délutánra több tehergépjármű is elakadt az utakon, ezért forgalomkorlátozást rendeltek el a 67-es főúton a simonfai tető előtti szakaszon. A megyei katasztrófavédelem közlése szerint a somogyi tűzoltók a nap folyamán a havazás miatt emelkedőkön elakadt kamionok, árokba csúszott és felborult személyautók mentését végezték megyeszerte.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság délután azt közölte, hogy a télies útviszonyok miatt az 56-os és 6-os útról az M6/M60-as autópályára terelik a teherforgalmat. A kamionokat Bátaszék előtt, az 55-ös és az 56-os út kereszteződésénél, valamint Szekszárd mellett, a 6-os és a 65-os út kereszteződésénél terelték az autópályára.

A győri ETO Park élményközpont kora délután megnyitotta a parkolóját a Szlovéniába tartó kamionok előtt, akik a havazás miatt nem tudtak belépni az országba.

A Mávinform esti közlése szerint a havazás és hófúvások miatt 20-30 percet késnek a vonatok Kaposvár térségében, a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes, a Kaposvár-Fonyód és a Kaposvár-Siófok vasútvonalakon. A Dél-Dunántúlon máshol nem okoz fennakadást az időjárás - tették hozzá.