Durvul a parlagfűhelyzet: maszkot ajánl az ÁNTSZ

A parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt Nyíregyháza környékén már fekete, a hat fokozatú skálán ötödik szintű riasztás van érvényben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán csütörtökön. Mezőgazdasági munkák végzésekor, illetve szabadtéri sportolás alkalmával az érzékenyek számára úgynevezett légzésvédő maszkok viselését is ajánlja a szolgálat.
NAPI, 2012. augusztus 30. csütörtök, 08:13
Fotó: Napi.hu

Ez azt jelenti, hogy ezen a területen heti átlagban köbméterenként 500-nál is több pollenszem volt a levegőben. Az ÁNTSZ az ilyen területek közelében elsősorban mezőgazdasági munkák végzésekor, illetve szabadtéri sportolás alkalmával az érzékenyek számára úgynevezett légzésvédő maszkok viselését is ajánlja. Ezek közül a pollen kiszűrésére a P1-es (FFP1) kategóriájú légzésvédők alkalmasak - tették hozzá.

Az elmúlt héten országszerte jelentősen nőtt a parlagfűpollen-terhelés - írta az ÁNTSZ a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) legfrissebb jelentésére hivatkozva. Ennek nyomán az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) amellett, hogy Nyíregyháza környékén már ötödik fokozatú riasztást rendelt el, gyakorlatilag a teljes Tiszántúlra, illetve ezzel egybefüggően a Hernád völgyétől keletre eső területekre, továbbá Somogy megye nagy részére sötét bordó, azaz negyedik fokozatú riasztást adott ki a parlagfű magas koncentrációja miatt.

Ezen felül a levegő parlagfűpollen-tartalmának heti átlagértéke szinte az ország teljes területén meghaladta köbméterenkénti 100-as pollenszámot, így az ország jelentős részén bordó, azaz harmadik fokozatú riasztás van érvényben.

Az ÁNTSZ szerint valamivel jobb a helyzet az Alpokalján, Tatabánya és Eger környékén, továbbá a Duna alsó szakasza mentén az országhatár felé szélesedő sávban, de még ezeken a területeken is vörös, vagyis másodfokú riasztás van érvényben.

"A parlagfűre érzékenyek számára mindez már komoly allergiás tüneteket jelent" - hangsúlyozta az ÁNTSZ. Ezért a parlagfűre érzékenyeknek azt javasolják, rendszeresen szedjék ajánlott gyógyszereiket. Azok számára pedig, akik most kezdenék meg szabadságukat, azoknak belföldi pihenésre az erdővel borított magasabban fekvő hegyes területeket, illetve külföldi nyaralás esetén a tengerpartokat, magashegységi régiókat ajánlják.

Az általános pollenhelyzetről szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfűhelyzetről az idén is külön tájékoztatnak, az OKI által tavaly indított riasztási rendszeren keresztül. Ezen a térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfűpollen-szennyezettsége. A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségre gyakorolt hatásairól.

A parlagfű mellett viszont továbbra is többféle allergén növény okozhat tüneteket az allergiásoknál. Az ÁNTSZ szombati jelentésében azt közölte, hogy az OKI-hoz eddig beérkezett adatok szerint magas koncentrációban mérték a csalánfélék és a kender virágporát is. Ezek mellett a libatopfélék virágpora is elérte a tüneteket okozó mennyiséget, szegeden pedig a pázsitfűfélék és az útifű pollenszemeiből mértek tüneteket okozó mennyiséget - számolt be az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

smithron, 2012.09.02 05:39

@alfa2:Ebben igazad van. A megoldás az ősgyep. Abban nem él meg a parlagfű.
Nekem van egy 15 éve műveletlen földem. Tavaly nyáron elmentem megnézni, gondoltam, hogy rettenetes állapotban lehet. Legnagyobb meglepetésemre szép egyenletes ősgyepet találtam (éppen tele volt pipaccsal) és nem nő rajta parlagfű.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.09.01 23:20

Különben tele a tököm a parlagfüves propagandával. Mióta olyan kitüntetett ez?
Legalább ezer féle pollen van, aztán állatszőrök, házipor. Rengetegen minden ilyenre allergiásak, kivéve a parlagfűre, de kizárólag a parlagfű miatt rónak vagyonnyi büntetéseket. Továbbá aki anno behozta a kanadai nyarat, azt én egy kategóriában emlegetném Júdással, csak az illető a természet kínzómesterének árult el minket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

alfa2, 2012.08.30 08:48

Szóljon már valaki a Viktornak, hogy lehetne egy totális felszabadító háborút indítani a parlagfű ellen.
A Jobbiknak is figyelmébe ajánlható, mert a parlagfű egy rohadt idegenszívű, egyáltalán nem őshonos szittya növény. Csak betolakodott ide a Kárpát-medencébe, és láthatóan nagyon jól érzi magát gyötörve a rendes magyar embereket, a környező országokban ugyanis sehol nincs ilyen koncentrációban.

Aki meg ezt a cikket írta, az ki lesz rúgva, mert a királyi híradó tegnapelőtti adásában épp az volt a duma, hogy sokkal jobb a helyzet mint korábban (az elmúlt8évben).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html