Ez azt jelenti, hogy ezen a területen heti átlagban köbméterenként 500-nál is több pollenszem volt a levegőben. Az ÁNTSZ az ilyen területek közelében elsősorban mezőgazdasági munkák végzésekor, illetve szabadtéri sportolás alkalmával az érzékenyek számára úgynevezett légzésvédő maszkok viselését is ajánlja. Ezek közül a pollen kiszűrésére a P1-es (FFP1) kategóriájú légzésvédők alkalmasak - tették hozzá.

Az elmúlt héten országszerte jelentősen nőtt a parlagfűpollen-terhelés - írta az ÁNTSZ a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) legfrissebb jelentésére hivatkozva. Ennek nyomán az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) amellett, hogy Nyíregyháza környékén már ötödik fokozatú riasztást rendelt el, gyakorlatilag a teljes Tiszántúlra, illetve ezzel egybefüggően a Hernád völgyétől keletre eső területekre, továbbá Somogy megye nagy részére sötét bordó, azaz negyedik fokozatú riasztást adott ki a parlagfű magas koncentrációja miatt.

Ezen felül a levegő parlagfűpollen-tartalmának heti átlagértéke szinte az ország teljes területén meghaladta köbméterenkénti 100-as pollenszámot, így az ország jelentős részén bordó, azaz harmadik fokozatú riasztás van érvényben.

Az ÁNTSZ szerint valamivel jobb a helyzet az Alpokalján, Tatabánya és Eger környékén, továbbá a Duna alsó szakasza mentén az országhatár felé szélesedő sávban, de még ezeken a területeken is vörös, vagyis másodfokú riasztás van érvényben.

"A parlagfűre érzékenyek számára mindez már komoly allergiás tüneteket jelent" - hangsúlyozta az ÁNTSZ. Ezért a parlagfűre érzékenyeknek azt javasolják, rendszeresen szedjék ajánlott gyógyszereiket. Azok számára pedig, akik most kezdenék meg szabadságukat, azoknak belföldi pihenésre az erdővel borított magasabban fekvő hegyes területeket, illetve külföldi nyaralás esetén a tengerpartokat, magashegységi régiókat ajánlják.

Az általános pollenhelyzetről szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfűhelyzetről az idén is külön tájékoztatnak, az OKI által tavaly indított riasztási rendszeren keresztül. Ezen a térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfűpollen-szennyezettsége. A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségre gyakorolt hatásairól.

A parlagfű mellett viszont továbbra is többféle allergén növény okozhat tüneteket az allergiásoknál. Az ÁNTSZ szombati jelentésében azt közölte, hogy az OKI-hoz eddig beérkezett adatok szerint magas koncentrációban mérték a csalánfélék és a kender virágporát is. Ezek mellett a libatopfélék virágpora is elérte a tüneteket okozó mennyiséget, szegeden pedig a pázsitfűfélék és az útifű pollenszemeiből mértek tüneteket okozó mennyiséget - számolt be az MTI.