Egyre jobban adósodnak el a gazdák

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar egyéni és társas vállalkozásainak hitelállománya 1160,3 milliárd forint volt 2019 első negyedévének végén, ez az előző negyedévhez viszonyítva 3,15, míg az előző év azonos időszakához képest 12,57 százalékos növekedés.
Tóth László Levente, 2019. augusztus 6. kedd, 14:20
Fotó: Napi.hu

Éves szinten az élelmiszeripar hitelállománya bővült erőteljesebben, 14,92 százalékkal, ugyanakkor a mezőgazdaság is 10,73 százalékos bővülést produkált. A mezőgazdaság teljes hitelállományának növekedéséhez közel egyenlő mértékben járult hozzá az egyéni, illetve a társas vállalkozások hitelfelvétele az Agrárminisztérium (AM) adatai szerint.

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar hitelállományának aránya 2017 első negyedévének végére egyenlítődött ki, azóta 49-51 százalék körül mozog. Az idei év első három hónapjában az egyéni gazdálkodók részesedése 48,25, a gazdasági szervezeteké pedig 51,75 százalék volt. Az agrártárca adatai szerint az élelmiszeripar hitelállományának növekedése éves szinten 14,9 százalékos volt, e növekedés 99 százaléka az ágazatban működő társas vállalkozásokhoz kötődik, az egyéni gazdaságok jelenléte a hitelezési folyamatokban marginális.

Ezzel együtt - a 2018 első felében tapasztalt kis megtorpanástól eltekintve - 2017 harmadik negyedévétől az ágazat hitelállománya minden negyedévben nőtt. A beruházási, a hosszú lejáratú és az éven belüli hitelek kétszámjegyű növekedése ellensúlyozta az egyéb hitelek csökkenését.

A mezőgazdasági devizahitelek aránya a teljes hitelállományból 2017 első negyedéve óta enyhén, de folyamatosan szintén növekszik. Az élelmiszeripari devizahitelek 2017 harmadik és 2018 második negyedévében nőttek nagyot, azóta stagnálnak. A devizahitelek aránya 2019 első negyedévében a mezőgazdaságban 8,8 százalékot, az élelmiszeriparban pedig 41,8 százalékot tett ki.


Az idei év első negyedévében összesen 174,4 milliárd forint hitelt folyósítottak az agrárgazdasági vállalkozásoknak. A mezőgazdaság ennek 58,5 százalékát kapta, ami 102,0 milliárd forint, az élelmiszeripar pedig a 41,5 százalékát, ez 72,4 milliárd forintot jelent.

Banki szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy korábban a Földet a gazdáknak! program kapcsán az egyéni vállalkozók, az utóbbi negyedévekben pedig már a társas formában működő mezőgazdasági vállalkozások járultak hozzá leginkább a növekedéshez. Korábban tehát a növekedés mögött nem termelést bővítő beruházások álltak, hanem az állami földprogram duzzasztotta fel a hitelállományt. Ezzel együtt a kedvezményes finanszírozási programoknak és a vidékfejlesztési program beruházásainak köszönhetően a következő negyedévekben is a hitelezési aktivitás bővülése várják a banki szakemberek.

HOZZÁSZÓLÁSOK