Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államtitkár elmondása szeirnt a vállalkozásokat idén nyártól már az adóhatóság segíti az egyik legbonyolultabb adózási kötelezettség teljesítésében azzal, hogy megküldi nekik az áfa-bevallás kiajánlott tervezetét.

"Három alapkőre épül az e-áfa, a 21. századi adótörténelem egyik legnagyobb jelentőségű adóhivatali fejlesztése" - mondta Izer Norbert. A "legbiztosabb építőkő" az online számlarendszer, idéntől ugyanis minden számlát lát az adóhivatal, ez évente 550 millió online számlát jelent. Évi mintegy 3,5 milliárdnyi adóügyi bizonylattal (nyugtával és egyszerűsített számlával) a legnagyobb adatállományt egy másik, már 2014 óta létező adóügyi eszköz, az online pénztárgép-rendszer biztosítja. Ezt egészíti ki az évi pár százezer elektronikus vámárunyilatkozat, az import adatokkal - sorolta az államtitkár.

Az egyedülálló rendszer

Izer Norbert szerint az e-áfa rendszer már nyártól nagy könnyebbséget hozhat a vállalkozások ügyintézésében. Azon túl, hogy az e-áfa rendszerrel Magyarország az Európai Unióban az elsők között nyújt áfabevallás-kiajánlási szolgáltatást, a későbbiekben számtalan kényelmi funkció is elérhetővé válik. Mivel az adatok folyamatosan érkeznek, ezért akár naponta lekérdezhető az áfaegyenleg.

A tervek szerint akár összeghatárokra, akár bizonyos számlakiállítókra automatikus értesítést lehet kérni. Így például a cég azt is beállíthatja, hogy jelezze a rendszer, ha a fizetendő áfa összege elér egy bizonyos összeghatárt. Megjegyezte, hogy ezek az adóhivatali szolgáltatások nemzetközi szinten is egyedülállóak: csökkentik az adminisztrációs terheket, segítik a cég saját ügyvitelének digitalizálását, és ezáltal a pénzügyek is sokkal tervezhetőbbé, kiszámíthatóbbá válnak - sorolta Izer Norbert.

Március végéig még nincs büntetés

Az államtitkár kitért az e-áfa rendszer egyik legfontosabb építőkövét jelentő online számlákra is. Mint mondta, január 4-én lépett hatályba a minden egyes számlára vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség, ám a kormány még három hónap szankciómentes időszakot biztosított a vállalkozásoknak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal március 31-ig nem szab ki mulasztási bírságot, ha a vállalkozó nem vagy nem megfelelően szolgáltat adatot azokról a számláiról, amelyek 2021. január 4-től újonnan kerültek be az adatszolgáltatással érintett számlák körébe - hívta fel a közelgő határidőre a figyelmet az államtitkár.