Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A karácsonyi ajándéknak is alkalmas e-book olvasókat (elektronikus könyvolvasó) vizsgálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közösen. A tesztben 24 e-book olvasó szerepelt (fizetős tartalom), azt nézték többek között, hogy milyen jól olvashatók és kezelhetők, hamar tönkremennek-e, mi lesz, ha leejtik, megkarcolják azokat, illetve azt, mennyi ideig bírják az akkumulátorok.

Drágábbak, olcsóbbak

Az összesített szempontok alapján 7 termék végzett 70 százalék fölött. Az élmezőnyt egyértelműen az amazonos Kindle-készülékek uralják, mert felhasználóbarát a kezelésük, kényelmesen olvashatók, nem mennek azonnal tönkre, ha leejtjük őket és sokáig bírják az akkumulátorok. Viszont ezek a termékek egyértelműen a drágább kategóriába tartoznak, 60-80 ezer forintért kaphatóak.

Miért kell fizetni a teszt eredményeiért?

A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza nem kap pénzt, jutalékot vagy egyéb juttatást a teszt készítőitől. A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján elérhető tesztért, tesztekért - amelyekbe beletartozik a konkrét termékek eredménye - pedig azért kell fizetni, mert a teszt megrendelőjének és jogtulajdonosának, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek ez az előírása. A gyártóktól független nemzetközi ICRT (International Consumer Research & Testing) hálózat világszerte fizetős tesztekkel segít a vásárlóknak. Az ICRT egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készíti a teszteket akkreditált laboratóriumokban. Egy-egy termékteszt nemzetközi szinten zajlik, amelyeket a Tudatos Vásárlók Egyesülete tesz magyarul is elérhetővé és az adott termékek magyarországi árát is publikálja, ha azok megtalálhatóak a piacon.

A teszt szerint 40-45 ezer forintért is vannak jól teljesítő, 67 és 70 százalékos eredményt elérő e-book olvasók, de akadt olyan készülék is, amely közel 70 ezer forintba kerül, de viszonylag gyenge, 59 százalékos eredményt ért el az összesítésben.

Az olvashatóság a legfontosabb

Az e-book olvasóknál az egyik legfontosabb szempont, vagyis hogy milyen jól tudunk velük olvasni különböző fényviszonyok mellett, mennyire éles, kontrasztos a kép és tükröződik-e a képernyő. Szintén az olvasási élményt befolyásolja, hogy kényelmes-e a készülék használata például zsúfolt buszon állva, ülve vagy éppen ágyban fekve.

Kedvező, hogy mindkét szempontból jól szerepeltek a tesztelt termékek, ugyanis a 24-ből 15 készülék legalább 4 pontot kapott ezekre a szempontokra a 0-tól 5-ig terjedő skálán - derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesülete összefoglalójából.

Aksik két hétre vagy egyre

A teszt rámutatott arra is, hogy a gyártók többnyire csak napi fél óra olvasás és egy fix fényerő beállítás mellett adják meg az akkumulátor üzemidejét, ez sokszor távol áll a valós olvasói szokásoktól.

A TVE tesztjében ennél életszerűbb helyzetben vizsgálták az akkuk üzemidejét: napi 2 óra használatot és különböző erejű háttérfény-erősséget vettek alapul. A tesztelt 24 készülékből 20 olyan volt, amelyben az akku több mint két hétig bírja egy feltöltéssel, mindössze 3 készülék tud csak közel egy hétet.

Strapabírás

Ahogy a legtöbb elektronikai eszköznél, az e-book olvasóknál is fontos szempont, hogy mennyire strapabíróak. A teszt során egyrészt felépítés alapján értékelték, hogy milyen erős a szerkezet, másrészt karcolás és ütéstesztnek is alávetették őket, és azt nézték, hogy keletkezett-e rajtuk maradandó sérülés.

Közepes vagy annál magasabb pontot 15 termék kapott, vagyis elég jól bírták a kiképzést. Ezeknél nem kell aggódni, hogy egy-két kisebb leejtés után darabokra esnek. A strapabíró e-bookok között volt 80 ezer forintos, de 30 ezer forintos készülék is. Azok a készülékek, amelyek a gyártó állítása szerint vízállóak, a teszt során egy órán keresztül bírták víz alatt meghibásodás nélkül.

A leggyengébb láncszem

A leggyengébb láncszemnek az e-könyvek letöltése, vásárlása bizonyult. A tesztelt készülékek szinte mindegyikénél a leggyorsabban úgy jutunk hozzá az új e-könyvhöz, ha számítógépről töltjük le kábellel. A webáruházból közvetlenül az e-book olvasóra történő letöltés szinte sehol sem volt zökkenőmentes, de ezen belül is jelentős eltérések voltak az egyes készülékek között.

A címlapkép illusztráció, forrása: Unsplash/freestocks.org