Szigorodnak az e-ügyintézés feltételei

Ha az elektronikus szolgáltató módosítja az általános szerződési feltételeit, akkor a módosítást nem utólag, hanem előtte 30 nappal kell bejelenteni a felügyeletnek - egyebek mellett ezt tartalmazza az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról címet viselő előterjesztés.
Németh Géza, 2018. augusztus 27. hétfő, 16:36
Fotó: Napi.hu

A kormány honlapján megjelent tervezet indoklása kiemeli, hogy célja az Elektronikus Ügyintézési Felügyelet szerepének az erősítése. Ezért a felügyelet kezébe olyan eszközöket kell adni, amelyek hatékonyan segítik elő a problémák megoldását, a szolgáltatók jogszabályból eredő kötelezettségeinek megvalósítását.

Az elektronikus szolgáltatások csak a felügyeletnek benyújtott általános szerződési feltételek (ÁSZF) alapján nyújthatók. Az ÁSZF viszont változhat, de a változások nyomon követése jelenleg nem biztosított, mivel - a hatályos jogszabály alapján - csak a módosítás hatályba lépése után kell a változást bejelenteni a felügyeletnek. Így akár olyan módosítások is átvezetésre kerülhetnek, amelyek nem szolgálják az elektronikus ügyintézés javát.

A most javasolt módosítás szerint a szolgáltató az ÁSZF-ben bekövetkezett változásokat már a változás hatályba lépését megelőzően 30 nappal köteles a felügyeletnek bejelenteni, aki a bejelentéstől számított tizenöt napon belül kifogással élhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK