EB: Magyarország figyeljen jobban a növekedésre

Az Európai Bizottság január 16. és 28. között Magyarországon járt küldöttsége azt javasolja, hogy Magyarország folytassa a pénzügyi konszolidációt, de fordítson nagyobb figyelmet a növekedési potenciál erősítésére - tudatta hétfői közleményében a brüsszeli testület.
NAPI, 2013. január 28. hétfő, 17:07
Fotó: Napi.hu

A küldöttség üdvözölte a fiskális kiigazításban eddig elért eredményeket és a kormány elkötelezettségét az erőfeszítések folytatására annak érdekében, hogy az államháztartási hiányt jóval a GDP 3 százaléka alatt tartsa. Ezzel együtt szorgalmazta, hogy a kormány a költségvetési intézkedések minőségére is fordítson figyelmet, hogy biztosítható legyen a túlzott hiány korrekciójának fenntarthatósága a növekedés és a bizalom támogatása érdekében - fogalmaz közleményében az Európai Bizottság (EB). A 2013 és 2014 során jelentkező számottevő külső finanszírozási igényre tekintettel mind a strukturális reformok határozott folytatása, mind a gazdaságpolitika intézményrendszerének stabilitása és hitelessége fontos szerepet fognak játszani ebben az időszakban.

Január 16. és 28. között Magyarországra látogattak az Európai Bizottság tisztviselői, szoros együttműködésben a Nemzetközi Valutaalap stábjával és az Európai Központi Bank megfigyelőivel. A misszió célja a legfrissebb fejlemények és szakpolitikai kezdeményezések áttekintése volt a 2008-2010 között Magyarországnak nyújtott fizetésimérleg-támogatás lejárta utáni szokásos felügyeleti eljárás során. A küldöttség arra is felhasználta az alkalmat, hogy információkat gyűjtsön a Bizottság február 22-én publikálandó 2013. téli előrejelzéséhez, valamint a makrogazdasági egyensúlyhiány-eljárás keretében ez év tavaszán megjelenő részletes tanulmány készítéséhez.

Gyengék a növekedési kilátások

Az EB missziója áttekintette a gazdasági helyzetet, és megállapította, hogy Magyarország recesszióba lépett 2012 első felében, amelynek tavalyi mértéke a várakozások szerint -1,5 százalék. A növekedés várhatóan csak lassan tér vissza 2013-tól kezdve, ugyanis a gazdasági kilátások gyengék, tekintettel többek között a történelmileg alacsony szintű beruházási rátára és a hitelezés további összehúzódására. A folyó fizetési mérleg továbbra is többletet fog mutatni, bár ez részben a belföldi kereslet összehúzódását mutatja.

Üdvözlendő, hogy a magyar kormány a túlzotthiány-eljárás lezárása és az államadósság csökkentése érdekében elkötelezett a fiskális kiigazítás folytatása mellett - áll a közleményben. Az erőfeszítések első eredményei a 2012-es költségvetési adatokban már látszanak. Ezzel együtt további lépéseket igényel, hogy a Tanács ajánlásaival összhangban az államháztartási hiány tartósan és kiegyensúlyozott módon a 3 százalékos referenciaérték alatt maradjon. Az intézkedéseknek lehetőség szerint a kiadási oldalra kellene koncentrálniuk. A tervezett kiigazítást elősegítené a közpénzügyi keretszabály-rendszernek a Tanács által is javasolt továbbfejlesztése.

A Bizottság aggódik

A Bizottsági küldöttség aggodalmát fejezte ki Magyarország regionális összevetésben is alacsony növekedési potenciálja miatt. Ehhez kapcsolódóan a kormányzat ösztönzést kapott, hogy újragondolja a bevételek növelését célzó közelmúltbeli intézkedéseit (többségében az egyes ágazatokra kivetett adókat), amelyek valószínűleg ártalmasak az üzleti bizalomra, a növekedésre és a foglalkozatásra, nem csak rövid távon, hanem még inkább közép- és hosszú távon is. Ezzel összefüggésben a küldöttség hangsúlyozta annak fontosságát, hogy javuljanak a bankok működési feltételei, és ezáltal élénküljön a hitelezés, illetve erősödjön a nagyon hiányzó beruházási dinamizmus.

A tárgyalóküldöttség megbeszéléseket folytatott a magyar hatóságokkal a szerkezeti reformtervek végrehajtásának alakulásáról, valamint arról, hogyan lehetne a további növekedésbarát változásokat ösztönözni, különösen a pénzügyi szabályozás, az adópolitika, a tömegközlekedési rendszer, illetve a munkaerő- és termékpiacok területén, ahogy azt a Tanácsnak az európai szemeszter keretében kiadott országspecifikus ajánlásai is tartalmazzák

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laatoo, 2013.01.28 20:11

@atesz69: Mondják ahol szintén csökkenés a "növekedés".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atesz69, 2013.01.28 20:03

Komolyan ezt hihetetlen!!!Egesz Europaban nekunk a legkissebb a hianyunk, de azert figyeljunk a novekedesre is!!!Ha valaki takarekoskodik akkor kevesebbet kolt ez egyszeru !!!Ezeknek semmmi sem jo!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2013.01.28 18:32

@bObama:

"valószínűleg egyáltalán nem lesznek ártalmasak az üzleti bizalomra, a növekedésre a foglalkoztatásra, sem rövid távon, sem közép- és hosszú távon."

Meddig lehet csókinak nevezni azt a barna vmit, ami inkább csak annak a végterméke.

Tud vki maguk között számokat olvasni ?
Nemzeti idiotizmus.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bObama, 2013.01.28 18:18

@szkiita: Finomítsunk!
Úgy tűnik, hogy kissé erős minősítés is, túlságosan finom megjegyzés erre az IMF-nek nevezett politikai zsarolókra.
Lehet, hogy a napi szerint ez ''lesújtó'', de ilyen megalapozatlan lózungokat csak azok írogatnak, akik közgazdasági ''köntösbe" bujtatják, egy ország totális gazdasági és politikai kitettségének irányába vezető elképzeléseiket.
Menjenek szépen haza és otthonukban kivitelezhetik ezeket elképzeléseket.
Ha sikerül nekik a saját hazájukban így ''leépíteni'' a gazdaságot, akkor máris versenyképesebbek leszünk és a kormány által a ''bevételek növelését célzó közelmúltbeli intézkedések (többségében az egyes ágazatokra kivetett adók), valószínűleg egyáltalán nem lesznek ártalmasak az üzleti bizalomra, a növekedésre a foglalkoztatásra, sem rövid távon, sem közép- és hosszú távon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.28 17:13

..."fordítson nagyobb figyelmet a növekedési potenciál erősítésére - tudatta hétfői közleményében a brüsszeli testület...."

...ezek tényleg hülyének néznek mindenkit ,a mi exportpiacaink semmit nem növekednek ,de mi növekedjünk ....mekkora mocsok-büdösbogár csürhe ez ...,drogos 68-as ,trockista,szabadkőműves -illuminátus bagázs...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html