Ebbe még Orbán is fél belegondolni

Mi történt volna, ha az egészségügy az extraprofitot kergető spekulánsok kezébe kerül, éppen csak egy évvel a válság kirobbanása előtt? – tette fel a kérdést Orbán Viktor hétfőn Nagykanizsán.
MTI, 2014. március 10. hétfő, 15:08
Fotó: Napi.hu

A miniszterelnök a Kanizsai Dorottya Kórház két fejlesztési programjának zárásaként tartott avatón azt mondta: 2010-ben úgy gondolta, négy év elteltével az lehet a legjobb hír, hogy egyetlen kórház sem dőlt be, de ennél többre futotta Magyarország erejéből.

"A magyar egészségügyi rendszert biztos alapokra helyeztük". A kórházak adósságát a négy évvel ezelőtti 120 milliárd forintról a negyedével sikerült csökkenteni, közel 400 program keretében 300 milliárd forintot meghaladó fejlesztés zajlik az ágazatban, és sikerült megfordítani a trendet, így a 2009-es szint alá szorult az egészségügyi dolgozók elvándorlása - sorolta az eredményeket a kormányfő. Hozzátette: 22 új mentőállomás épült és 60 megújult, illetve 200 új mentőautót állítottak szolgálatba, az egészségügyet érintő bérrendezés jóvoltából pedig "mintegy 100 ezer orvos és ápoló helyzetét sikerült megkönnyíteni". A béremeléshez és fejlesztésekhez szükséges forrásokat nem máshonnan vonták el, hanem leginkább a népegészségügyi termékadóból befolyt összegből teremtették elő - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

A kormányfő emlékeztetett: március 1-jétől "új időszámítás kezdődött Nagykanizsán", mert a korábban felhalmozott 6,3 milliárd forintos adósságból a várost a kormány teljes egészében kiváltotta. Ezzel együtt az elmúlt négy évben 35 milliárd forintnyi fejlesztés érkezett a városba, vagyis "Nagykanizsa jó vásárt csinált kormányával".

Orbán Viktor felidézte, hogy a négy évvel ezelőtti kormányváltáskor nemcsak a magyar gazdaság talpra állítását vállalták, hanem "az összeomlás szélére sodródott magyar egészségügy" megmentését is. "Magyarország újraiparosításának programja pehelysúlyú mérkőzés volt ahhoz képest, amivel az egészségügy újjászervezése közben szembe kellett néznünk" - fogalmazott.

A nagykanizsai kórház mintegy 3,5 milliárd forintos újonnan épült sürgősségi osztályának és infrastruktúrafejlesztési programjának avatása kapcsán arra is emlékeztetett, hogy az intézményben ilyen átfogó rekonstrukció több mint 20 éve nem volt. A mostani fejlesztés eredményeként "a kor technológiai színvonalának megfelelő, optimálisan kihasználható, költséghatékonyan és fenntartható módon működtethető egészségügyi intézmény jött létre" - jelentette ki a kormányfő.
Utalt ugyanakkor arra is, hogy további fejlesztések is folyamatban vannak, a nagykanizsai mentőállomást is részlegesen felújították, illetve egy új mentőautót is szolgálatba állítottak. Konszolidálták a kórház működését, a dolgozók bérfejlesztésére pedig közel félmilliárd forintot fordítottak tavaly és tavalyelőtt.

Magyarok, mint potyautasok

A miniszterelnök kiemelte: a 2008-as, vizitdíj és kórházi napidíj elleni népszavazáson "közösen mondtunk nemet arra, hogy a magyar egészségügyi rendszerből üzletet csináljanak", pedig 2007-ben "már ott sündörögtek a kormány mögött a befektetőknek álcázott spekulánsok", akik kész tervekkel rendelkeztek a magyar egészségügy teljes privatizációjáról. Belegondolni is rossz, mi történt volna, "ha az egészségügy az extraprofitot kergető spekulánsok kezébe kerül, éppen csak egy évvel a válság kirobbanása előtt" - mondta.

Úgy fogalmazott, hogy a közműcégek privatizációjakor az új tulajdonosok "annyit kértek tőlünk, amennyit nem szégyelltek", és ugyanez történt volna az egészségügyben is. "Úgy tekintettek a társadalombiztosítást egyébként becsülettel megfizető magyarokra, mint akik csak potyautasok a rendszerben, és arra akartak kényszeríteni minket, hogy vegyünk jegyet oda, ahol egyébként bérletes helyünk van" - mondta Orbán Viktor.

Kijelentette: vannak viták arról, hogy milyen eredményeket ért el vagy érhet el Magyarország, de "egyetlen épeszű ember", még az ellenzéket támogató magyarok sem vonhatják kétségbe, hogy "Magyarország a jövő felé fordult, a maga útját járja" és ismét van jövője, amivel kizárólag saját maga rendelkezik. "Ne engedjék, hogy Magyarországot bárki visszafordítsa abba a félhomályos zsákutcába, ahonnan olyan nagy erőket mozgósítva sikerült megtalálni a kiutat" - szólított fel.

Orbán Viktor azt mondta, az elmúlt négy esztendőben a kormány azt tartotta a legfontosabb feladatának, hogy "megvédje a magyar embereket és megvédje az érdekeiket" a bankokkal, a rezsicégekkel, a brüsszeli bürokratákkal szemben, de köszönetet mondott azoknak, akik viszont "megvédték a kormányukat".

Derültséget keltve úgy fogalmazott: "saját magunk dicsérete olyan fontos dolog, hogy nem bízhatjuk másra". De komolyra fordítva a szót, mindenki láthatta, hogy "a szakadék széléről kellett visszarántani Magyarországot" - mondta. A választási kampányra vonatkozó gondolatait azzal zárta, hogy egy nagy hagyományú polgári városban csak annyit mondhat: Soli Deo gloria (Egyedül Istené a dicsőség).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sbalogh, 2014.03.12 18:58

"közösen mondtunk nemet arra, hogy a magyar egészségügyi rendszerből üzletet csináljanak",
Mi meg azt nem gondoltuk, hogy maguknak fognak üzletet csinálni!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.11 12:14

@thony: ..tolvajtól lopni nem bűn..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.03.11 11:50

@room_101: Nem értette meg, amit írtam.

De, félek, azt sem érti, amit írt.

Mert nem tudja, ki az "erdész".

Azt hiszem, magának mindegy is.

Nekem meg nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

thony, 2014.03.11 11:45

@rosszabbajobb

a lopas az lopas...a lenyeg, hogy neked ezekbol 1,-Ft-al sem lesz tobb a zsebedben...nem ertem, miert veded a felcsuti ramszeszt?

schonen tag noch
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

room_101, 2014.03.11 10:42

@Blama:
Akkor jó. Maradjon még pár évtizedig a fidesz meg a zemeszpé, oszt amortizálják le rendesen az országot.
Végül is a megtakarításaim nagy része biztonságban van külföldön, a forint hintázásából pedig igen szépen keresek. Nem is tudom, miért panaszkodnék. Legfeljebb idővel majd beszerzek néhány lőfegyvert, hogy az éhséglázadóktól megvédjem magamat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html