Ebben bízhatnak Orbánék - nagy győzelem előtt állnak?

A Fidesz azt már elérte, hogy miről ne szóljon az októberi népszavazás: a kormány munkájának megítéléséről – írja elemzésében a Policy Agenda.
MTI, 2016. augusztus 24. szerda, 08:03
Fotó: Napi.hu

Az október 2-ai népszavazás a politika logikai szabályai szerint szólhatna a kormány megítéléséről is, és akár protest népszavazássá változhatott volna. Ebben a tekintetben "bejárhatta" volna a 2008-as szociális népszavazás útját, amikor az adott szakpolitikai kérdéseken túl sokkal inkább a Gyurcsány-kormány munkáját értékelték a választók. De akár a határon túliak kettős állampolgárságáról szóló 2004-es népszavazás is lehetett volna belőle, amely inkább érdektelen lett, és 38 százalékot sem érte el a résztvevők száma - írja elemzésében a Policy Agenda.

A kvótanépszavazás kérdését a Fidesz, és sokkal inkább a nemzetközi események olyan kérdéssé alakították, amely elszakadt a kormány belpolitikai megítélésétől. Kutatások egyértelműen mutatták, hogy a kormánnyal nem szimpatizálók részéről is sokan vannak, akik elfogadják ebben a kérdésben a kormány álláspontját. Éppen ezért konszenzus van abban, hogy a "nemek" győznek, méghozzá 90-95 százalékos többségben. Ezt az eredményt - tőzsdei nyelven szólva - beárazta a közvélemény.

A tét tehát nem a kormány munkájának megítélése, de valójában arról sincsen szó, hogy most Magyarország EU-tagságáról szavaznának az emberek. Volt ilyen próbálkozás egyes ellenzéki pártok részéről, de racionálisan végiggondolták, hogy szükségtelen magasra tenni a lécet, mert ez akár visszafordíthatatlan folyamatokat is okozhat - vélik az elemzők.

Viccet csinálni a kormányból

A kormány és az ellenzék hagyományos eszköze a politikai versenyben, hogy olyan ügyeket igyekszik preferálni, amely számára kedvesebb, érthetőbb véleménnyel bír. Ezt támogató egyik módszer az egymás témáinak lefedése, azaz más jellegű ügyek köztudatba dobása.

Mivel a mostani népszavazás a Policy Agenda szerint nem a kormány megítéléséről szól, ezért nem lesz olyan ügy, amivel háttérbe lehetne szorítani a referendumot. Azaz sem a hétköznapokat alapvetően érintő munkaerőhiány, sem a politikai kék fény rovat (korrupció), sem például a Bayer-féle kitüntetési ügy nem tudja elnyomni a népszavazási kampányt.

Érezhetően az ellenzék nem is tesz sokat azért, hogy uralni próbálja az elkövetkező bő egy hónapot, sokkal inkább átengedi a terepet olyanoknak, mint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, akik saját bevált eszközeikkel viccet akarnak csinálni a kormányból. Ennek hatásossága az elemzők szerint nem elhanyagolható, de nyilvánvalóan nem is változtat az előzetes várakozásokon.

A magyarság jövője

A népszavazásnak reálisan kétféle eredménye lehet, amely ugyanakkor a Fidesz számára lényegében ugyanazt a forgatókönyvet jelenti, csak a narratíva része lesz egy kicsit különböző:

  • Amennyiben a választók több mint fele elmegy, akkor arra hivatkozhatnak, hogy az abszolút többség velük van. Ez pedig belpolitikai indok arra, hogy minden más ügyet ennek rendeljenek alá. Azaz, mivel szerintük a magyarság jövőjéről van szó, ezért a társadalmi jólét, a szociális rendszer, a jobb oktatás, stb. is fontos, de nem annyira. Ez az okfejtés már előkerült a vasárnapi zárvatartás kontra menekültügy kapcsán, amikor a miniszterelnök azt mondta: "...kvóta más, felmerült témákkal ellentétben nem életmódkérdés, hanem arról szól, hogy kikből áll a magyar nemzet."
  • Amennyiben kevesen mennek el, de nyilvánvalóan 90 százalék körül lesz a nemek száma, akkor jöhet a kormánypárt számára a 2004-es (határon túliak magyar állampolgárságáról szóló) népszavazás forgatókönyve, amikor a baloldalt azzal vádolták, hogy politikai túléléséért cserébe "rárontott nemzetre", és szabotálta a népszavazást. Ezzel együtt továbbra is a bevándorlással fog "kampányolni", és be akarja bizonyítani, hogy ez a fontos kérdés, nem amiről az ellenzék beszél.

Az ellenzék számára, ebbe beleértendő a Jobbik is, csak egy lehetőség van, nagyobb károk nélkül túlélni október 2-át, majd az azt követő mézesheteket a kormány számára. Ezt követően pedig meg kell próbálniuk a kvótaügybe valamennyire belefásult szavazók számára más témákat adni. Nyilván a Fidesz ellenében kell ezt végigvinniük.

A népszavazás másik fontos kérdése a részvétel mellett, hogy területi alapon milyen különbségek lesznek az országban. Mennyire tudja megmozgatni erős bázisát a kistelepülések Magyarországát a Fidesz, és mennyire maradnak passzívak a nagyvárosok, ahol jobbak az ellenzéki pártok pozíciói.

Ugyancsak fontos kérdés lesz, és a Fidesz választási felkészülésének helyzetét mutatja, hogy mennyire lesz képes a határon túli szavazókat "megszervezni" és elvinni szavazataikat az urnákig. Amennyiben ez alacsonyabb számú lesz, mint 2014-es országgyűlési választások során, akkor a kormánypárt valamilyen hibát elkövetett az elmúlt két évben ebben a közegben (szervezettségi, politikai).

A Policy Agenda szerint mégsem a népszavazás eredménye lesz a legnagyobb hatással a 2018-as választás eredményére. Sokkal inkább az azt követő hónapok, amikor eldől, hogy képes lesz e valaki más top ügyet, mint a bevándorlás, napirenden tartani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota Summer, 2016.08.24 11:03

@foldnyuzo: Reménykedj csak, bolsi. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.08.24 10:58

@tarTosPista:
Szerintem kétséges a népszavazás érvényessége, nem látom az utcákon, hogy ezzel foglalkoznának az emberek.
Csak a szélsőségesek, a Bayer Zsoltot kedvelő féleszűek tartják a kérdést napirenden.
Most leírom, hogy még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a Fidesz lefújja az egészet.
Minél inkább a Fidesz mocskának a győzelmét vetíti előre minden kutatás a szavazók annál inkább nem mennek. ennek logikája egyszerű: Miért menjek el úgyis megszavazzák!
Amúgy meg a legnagyobb mocsokság az erdélyieket ez ügyben szavaztatni, semmi közük az egészhez. Az elmaradottság a Fideszhek kedvez Tordasbasznádon is nem csak az alföldi Pitypangfalván ahol még a szomszéd falubeli legényeket is megbicskázták nem régen.
A Fidesz aljas!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.08.24 09:01

Üzenjünk Ankarának, hogy ők is megértsék!
Bayer Zsolt legújabb példaértékű lovagunk a törökökről:
"Úgyhogy elmennek a törökök a büdös kurv@ @nyjukba."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html