Ebben is jól teljesít a magyar lakosság

Elérte a célját a lakossági állampapírprogram, a vásárlók 90 százaléka lakossági befektető volt 2017-ben ezen a piacon, amelynek mértéke elérte az államadósság 25 százalékát - mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) vezérigazgatója az M1-en.
Domokos László, 2018. január 2. kedd, 13:00
Fotó: Shutterstock

Az ÁKK tavaly a tervezett 700 milliárd forint helyett 1600 milliárd forintos bővülést ért el a lakossági állampapírpiacon. Idén is hasonló mértékű gyarapodást terveznek és elképzelhetőnek tartotta, hogy szűkítik a lehetséges vevők körét, hogy valóban csak magánszemélyek vásárolhassanak.

A lakossági állampapírok magas - a jelenlegi hozamkörnyezetben kiemelkedő - kamatozásával is a pénzügyi megtakarításokat szeretnék ösztönözni, hogy erősödjön a háztartások biztonsága. A lakossági vagyon az elmúlt években jelentősen gyarapodott, de még van lehetőség a további bővítésre - mondta Barcza György.

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek a hosszabb lejáratú állampapírok, így most már a 3 és 5 éves inflációkövető papírokat keresik a legtöbben, érdemi kereslet esetén pedig új termékek is megjelenhetnek.

Nagy a különbség a lakossági és a nagybani állampapírok hozama között, hiszen az előbbi megközelíti a 4 százalékot 5 éves futamidőnél, míg a nagybani állampapíroknál jelentősen csökkentek a hozamok. Utóbbiak esetében rövid lejáratnál negatív kamatra is volt példa tavaly, de a hosszú lejáratúak hozama közelítette a rekord alacsonynak számító cseh kamatszintet - tette hozzá Barcza az MTI beszámolója szerint.

Címlapkép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK