EBRD: Magyarország nyugtalanító példa

A gazdasági reformok már a globális pénzügyi válság előtt elakadtak a tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai térség legtöbb gazdaságában, és fennáll az a kockázat, hogy ezek az országok soha nem érik el a fejlett gazdaságok jövedelmi szintjét, ha az átalakulási folyamat nem kap új lendületet - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által a pénzintézet működési területéről szerdán kiadott éves helyzetértékelésben. A bank több más ország mellett Magyarország egyes átalakulási mutatóit is rontotta.
MTI-Eco, 2013. november 20. szerda, 13:59
Fotó: Napi.hu

A Jelentés az átalakulásról (Transition Report 2013) című elemzés szerint - amelyben az EBRD több más ország mellett Magyarország egyes átalakulási mutatóit is rontotta - a gazdasági reform azokban a térségi országokban is stagnál a 2000-es évek közepe óta, amelyek még messze járnak a piacgazdasági átalakulás befejezésétől.

Az EBRD hosszú távú előrejelzési modellje azt mutatja, hogy a jelenlegi gazdaságpolitikai és intézményi keretek között a termelékenység éves növekedési üteme térségi átlagban a következő tíz évben is mérsékelt, 2-4 százalék lesz, az utána következő évtizedben pedig még tovább lassul. A termelékenység e javulási üteme mellett a régióban csak a közép-európai és a balti országok érik el a 15 nyugati EU-tagállam átlagos fejenkénti jövedelmi szintjének 60 százalékát a következő húsz évben; az átalakuló régió legtöbb gazdasága még akkor is messze e jövedelmi szint alatt lesz - jósolja a szerdai EBRD-jelentés.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására több mint két évtizede alakult bank szerint az átalakulásban elért haladás szorosan összefügg az egyes térségi országok politikai rendszereivel: az EBRD működési területének demokratikusabb berendezkedésű országai előbbre tartanak a reformokban, mint a kevésbé demokratikusak.

A 2008-2009-es pénzügyi válság után azonban éppen a régió demokratikusabb országainak közvéleménye fordult szembe leginkább a piaci reformokkal, és ezt tükrözik az idei EBRD-jelentésben végrehajtott, különösen a közép- és kelet-európai térség EU-tagállamait érintő osztályzatrontások is - áll a bank elemzésében.

Erik Berglöf, az EBRD főközgazdásza a jelentést bemutató szerdai sajtótájékoztatón ebből a szempontból a "nyugtalanító" példák között említette Magyarországot is.

A fő átalakulási kategóriákra adott EBRD-osztályzati listán Magyarország továbbra is a bank működési térségének élmezőnyében jár, ugyanakkor az EBRD három területen rontotta a magyar részosztályzatokat. A vizsgált területeken - nagyvállalati privatizáció, kisvállalati privatizáció, vállalatvezetés és vállalati átalakítás, árliberalizáció, kereskedelmi és árfolyamrendszer, versenypolitika - Magyarország az idei jelentésben a 3 plusztól a legjobbnak számító 4 pluszig terjedő osztályzati sávban van.

A bank a versenypolitikai részosztályzatot a 4-es sáv alá, 3 pluszra rontotta, az árliberalizáció, valamint a kereskedelmi és árfolyamrendszer osztályzatait pedig a tavalyi 4 pluszról 4-esre módosította. Az EBRD ezt - csakúgy, mint a Szlovákia esetében végrehajtott két osztályzatrontást - elsősorban az energiaipari és a biztosítási ágazatokban tapasztalható, növekvő kormányzati jelenléttel indokolta, ami a bank szerint kedvezőtlenül befolyásolhatja a hazai és a külföldi magánbefektetői szféra bizalmát.

Az EBRD működési területének gazdaságaiban végrehajtott idei osztályzatrontások általánosságban is jórészt az energia- és a közlekedési szektorban, valamint a nyugdíjbiztosítási rendszerekben alkalmazott "populista intézkedéseket", elsősorban az állami szerepvállalás erősödését jelzik - áll a bank szerdai jelentésében.

Az EBRD-jelentés kimutatja, hogy 2010 óta összesen 11 osztályzatrontás történt a tevékenységi régió egyes gazdaságainak esetében; ezek közül hat visszaminősítést Magyarország, Szlovákia és Szlovénia esetében hajtott végre a bank. A hat osztályzatrontás közül öt az idei átalakulási jelentésben szerepel, és az idei az első olyan év a kommunizmus összeomlása óta, amelyben a visszaminősítések száma meghaladta az osztályzatjavításokét az átalakuló térség egészében - hangsúlyozza az EBRD szerdán ismertetett jelentése.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Antiifreemaison, 2013.11.20 18:08

@Arvisura: ...igen ,ilyen a világ 5000 éve ,..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hat106, 2013.11.20 16:59

Vajon az EBRD hogyan számol el azzal, hogy egy ország titkait tudó volt mnb elnököt alkalmaz?...
Ez volt Simor Júdás pénze a hatalmas károkozásaiért...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Arvisura, 2013.11.20 16:47

@n_zs: Csak nem munkát adtak Járainak is...vagy megvan már Matolcsy helye netán?!?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Arvisura, 2013.11.20 16:45

@Tiszapart: "Végül is a magyar kormány nem az EBRD-nek, hanem a választóknak felelős."
Dumának jó, de a valóságnak azért zavarnia kellene....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tiszapart, 2013.11.20 15:26

Az EBRD kifogásai azt hiányolják, hogy ma már nem lehet talicskával kivinni a pénzt. Ami nekik siker lenne, az nekünk tragédia. A gazdasági liberalizmus nagyjából úgy írható lesz, mint ahogy a hajdani vicc átírása: mi a liberalizmus? Az, hogy a te pénzed az enyém, de neked az enyémhez semmi közöd nincs. Még néhány ilyan leminősítés és meglesz a gazdasági talpraállás, és amennyiben ez populizmus, ám legyen. Végül is a magyar kormány nem az EBRD-nek, hanem a választóknak felelős. Ennyi. Ha meg a bank teszi a dolgát, és finanszíroz olyan fejlesztéseket, amik jövedelmet hoznak, neki is, nekünk is, akkor a dolog működik és nem kell feleslegesn fecsegni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html