EBRD: Magyarországon csökkentek a legjobban a nem teljesítő hitelek

A közép- és kelet-európai gazdaságokban csökkent tavaly a nem teljesítő banki kinnlevőségek összege, a térségen belül a legnagyobb csökkenést Magyarországon mérték - közölte szerdán Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
MTI, 2016. október 26. szerda, 14:26
Fotó: Napi.hu

Az EBRD, amely a közép- és kelet-európai bankrendszerek pénzügyi stabilitásának erősítését szolgáló Bécsi Kezdeményezés keretében figyeli a nem teljesítő hitelek alakulását a térségben, szerdán kiadott féléves összesítésében kimutatta, hogy a régióban a tavalyi év végén 55,5 milliárd euró volt a nem teljesítő kinnlevőségek összege, 6,5 százalékkal, 3,9 milliárd euróval kevesebb, mint egy évvel korábban.

A 2015 végén mért rossz követeléstömeg a vizsgált 18 ország hazai össztermékének (GDP) 5,1 százalékával volt egyenlő, és a bruttó kinnlevőség-állomány 7,7 százalékát tette ki.

Az EBRD kimutatása szerint a legnagyobb éves összevetésű javulás Magyarországon volt, ahol 2,6 milliárd euróval, 33,5 százalékkal csökkentek a nem teljesítő hitelek.
A térségen belül egyes gazdaságokban ugyanakkor nőtt a nem törlesztő hitelállomány: Romániában 1,4 százalékkal, Csehországban 1,7 százalékkal, Bulgáriában pedig 20 százalékkal - áll az EBRD szerdai beszámolójában.

A közép- és kelet-európai, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni pénzintézet szerint jelenleg Bulgária, Montenegró és Románia tartozik a legsérülékenyebb gazdaságok közé a nem teljesítő hitelek szempontjából, mivel ezekben az országokban a rossz kinnlevőségek aránya magasabb, a fedezeti ráta pedig alacsonyabb a régió átlagánál.

Más nagy londoni házak is megállapították, hogy a magyar bankrendszerben megindult a nem teljesítő hitelállomány csökkenése. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő nemrégiben stabilról pozitívra javította a magyar bankrendszer kilátását, és ehhez fűzött előrejelzésében azt valószínűsítette, hogy a nem teljesítő kinnlevőségek aránya a szektorszintű bruttó követelésportfolión belül 2016 végéig 12 százalék körüli szintre csökken a tavalyi év végén mért 13,1 százalékról.

Az átlagon belül a lakossági hitelállomány nem teljesítő hányada, amely 2015 végén 17,6 százalék volt, valószínűleg 3-4 százalékponttal csökken a belátható előrejelzési távlatban, egyebek mellett a devizaalapú hitelek átváltása nyomán enyhülő ingatlanhitel-terhek, a javuló munkapiaci helyzet, a háztartások jövedelmének növekedése, valamint egyes problémás hitelek leírása és értékesítése miatt - állt a Moody's prognózisában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tegnaputan, 2016.10.26 15:06

Csak azért csökkenek a nemteljesítő hitelek, mert Orbánék lopnak és korruptak, valamint nő a szegénység az országban.
Bezzeg a böszmék idejében nem loptak, nem voltak korruptak és mindenki gazdag volt, nem csalták az embereket devizahitel csapdába. Maga volta a paradicsom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html