ECB: további kiigazításra van szükség Magyarországon!

Magyarországnak további kiigazításra van szüksége ahhoz, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá csökkentse az államháztartási hiányt - áll az Európai Központi Bank (ECB) konvergenciajelentésében.
NAPI Online, 2006. december 5. kedd, 13:47
Fotó:

A frankfurti bankárok arra is figyelmeztetnek, hogy Budapestnek az azonnali kiigazításon túl számos egyéb fiskális kihívással is szembe kell néznie, amelyek a folyamatosan magas deficitből, a volatilis költségvetési politikából és a deficitcélok állandó elvétéséből adódnak.

Az ECB szakértői kifejtik, hogy a prudens fiskális politikára nem csak a költségvetés fenntarthatósága miatt van szükség, hanem a külső deficit csökkentésének szükségessége miatt is. A magyar büdzsének hosszabb távon válaszolnia kell az öregedő társadalomból adódó problémákra is, az ECB szerint ugyanis 2050-ben a GDP 7 százalékára rúgnak majd ezek a kiadások - a 1997-es nyugdíjreform ellenére.

A 3 százalékos plafon a Stabilitási és Növekedési Egyezményben szerepel, mint a középtűvon elérendő fiskális cél. Az európai uniós tagállamok közül jelenleg Magyarországon a legnagyobb az államháztartás hiánya.

HOZZÁSZÓLÁSOK