Ecostat: 10 százalékos alapkamat

Valamelyest romlottak az Európai Unió jövő évi növekedési feltételei, ami a magyar export-dinamikát is kedvezőtlenül érintheti 2005-ben – vélekedik az Ecostat.
Molnár Csaba, 2004. november 3. szerda, 10:40
Fotó:

A magyar export bővülése ez évben továbbra is meghatározó, a lakossági fogyasztás számottevő csökkenése azonban csak az utolsó negyedévben várható - vélekednek a statisztikusok havi jelentésükben. Az ipari termelés adatai szerint a külföldi értékesítési lehetőségek kedvezőek, a belföldi értékesítés azonban csak mérsékelten bővült az első nyolc hónapban. A nettó reálkeresetek 0-1 százalék közötti emelkedése az év hátralévő részében a kiskereskedelmi forgalom további csökkenését vetíti előre.
Az államháztartási hiány 2004-ben GDP-arányosan várhatóan 5,2 százalék körül alakul, ami 1 százalékponttal alacsonyabb az előző évi hiánynál. A hátralévő két hónapban már kicsi a költségvetési mozgástér, az áfa-bevételek esetleges jobb teljesülése is csak tizedponttal csökkentheti a hiányt. A külkereskedelmi hiány emelkedése az év hátralévő részében várhatóan lassul, elsősorban a lakossági fogyasztás mérséklődése miatt. Év végéig így is 4,7 milliárd euróra nőhet a passzívum.
Az év hátralévő részében tervezett hatósági áremelésektől függően decemberre 6 százalékra süllyedhet az árindex. Éves átlagban 6,8 százalékos inflációra számítunk. Október 18-án újabb 50 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatot a jegybank. Az Ecostat év végére 10 százalékos kamatszintet prognosztizál. Minden feltétel adott ugyanakkor a további óvatos kamatcsökkentéshez.

HOZZÁSZÓLÁSOK