Ecostat: a vállalkozások sötétnek látják a jövőt

A nagyvállalatok és a kkv-k egyaránt pesszimistán ítélik meg a kilátásokat - derül ki az Ecostat felméréséből.
Molnár Csaba, 2005. június 2. csütörtök, 11:59
Fotó:

Az Ecostat májusi Top-100 nagyvállalati konjunktúra-indexe 50 százalék, az előző hónap és az elmúlt év átlagmutatójához képest 4 százalékponttal csökkent. Az optimista és a pesszimista várakozások ilyen kiegyenlített megoszlását legutoljára másfél évvel ezelőtt regisztrálták.

A hazai multinacionális vállalatok rövid távú gazdasági várakozásait összesítő havi konjunktúra - mutatók hosszabb ideje kiegyensúlyozott tendenciája a májusi eredménnyel megtört, a trendvonal csökkenő irányra váltott. A nagyvállalatok korábbinál visszafogottabb véleménye - a konjunktúra folytatódása mellett - a növekedési kilátások alacsonyabb ütemére utal. A kis- és középvállalati konjunktúra-indexe májusban 40 százalék volt, a bizalmi mutató az elmúlt hónapban 6 százalékponttal két éves mélypontjára csökkent.

A hazai vállalkozások üzleti trendje 2003. augusztustól tizenegy hónapon keresztül töretlenül emelkedett, majd a nemzetközi konjunktúra lassulásáról szóló előrejelzések hatására a bizalmi index az 50 százalékos határérték körül ingadozott. Egyértelmű negatív irányú tendencia változás 2005 első hónapjaiban következett be, hátterében a főbb európai gazdaságok és a hazai reálgazdaság várakozásoktól elmaradó teljesítménye áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK