Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Sokkal kevésbé lenne autonóm és kevesebb szuverenitása lenne, mint most, Spanyolország, az EU, és az euroövezet részeként" - vélte Luis de Guindos.

A spanyol politikus szerint az új államnak saját pénznemet kellene létrehoznia, amely azonnal leértékelődne, szűkülnének a hitelfelvétel lehetőségei, károk érnék a katalán exportot, termékeik 70 százaléka vámköteles lenne. A bankok pedig kikerülnének az Európai Központi Bank védelme alól - tette hozzá.

Egyebek mellett ez utóbbira hivatkozva helyezte át székhelyét Katalóniából Valenciába Spanyolország harmadik legnagyobb pénzintézete a Caixabank is, amely azóta azt is közölte, hogy átköltözteti a bank központját is, és a döntése nem átmeneti időre szól, hanem végleges.

A spanyol kereskedelmi nyilvántartó adatai szerint október 2. óta több mint 1400 vállalat jelentette be, hogy társasági székhelyét átköltözteti az ország más területeire Katalóniából.

A spanyol parlamentben Mariano Rajoy spanyol kormányfő arról beszélt, hogy a Katalóniában tervezett intézkedéseik - amelynek részeként feloszlatnák a katalán kormányt és előrehozott helyi parlamenti választásokat írnának ki - célja az is, hogy megállítsák a katalán gazdaság romlását.

A Katalónia függetlenségi törekvéseivel kapcsolatos belpolitikai bizonytalanság hatással van a spanyol gazdaságra is, emiatt korábban a spanyol kormány 2,6 százalékról 2,3 százalékra rontotta a jövő évi gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzését.