Eddig nem látott adatok jöttek az autósokról

A hazai autópálya-használati szokások megváltozását nem csak az jelzi, hogy mennyit költenek az autósok, hanem az is, hogy az egyes hónapokban miként oszlik meg a vásárlás a magyar és a külföldi rendszámú autók között.
Szász Péter, 2015. december 6. vasárnap, 19:35
Fotó: Napi.hu

Mialatt az idén negyedével több pénzt költenek az autósok autópálya-matricára, mint tavaly, abban is változás mutatkozott, hogy a vásárlások miként oszlanak meg a magyarok és a külföldiek között.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. - kizárólag a Napi.hu-nak küldött - adatai szerint 2014-ben az eladott e-matricák 41,1 százalékát váltották meg külföldi rendszámú és 58,9 százalékát hazai járművekre. Ehhez képest idén az első 10 hónapban az arány minimális mértékben nőtt a külföldiek irányába (41,115 százalék).

Különbség a havonkénti megoszlásban van: 2014-ben viszonylag kiegyensúlyozottan alakultak az arányok, kiugró értékeket csak júliusban és augusztusban lehetett látni, amikor a külföldiek súlya 48,2, illetve 53,8 százalékra nőtt. Tavaly csak augusztusban lépte át a külföldi autókra eladott matricák aránya az 50 százalékot. Húsvétkor és karácsonykor is megnő a tranzitforgalom, bár nem olyan mértékben, mint nyáron.

Forrás: NÚSZ

Idén az első 10 hónap adatai alapján egészen más a kép. Januárban az eladások mindössze 21,7 százalékát, februárban pedig 29,6 százalékát tették ki a külföldi vásárlások. Ebben szerepet játszhatott, hogy a fizetős úthálózat kiterjesztése miatt sok hazai autós már év elején kényszerült valamilyen matrica megvásárlására. A külföldi vásárlások aránya fokozatosan emelkedett és idén már két hónapban is átlépte az 50 százalékot (júliusban 51,2, augusztusban 56,4 százalék).

Forrás: NÚSZ

Ezek az adatok magyarázatot adhatnak arra, miért nem csökkent a legrövidebb (heti) matricák forgalma, mikor a magyarok körében olyan kedvelt útvonalak, mint a Budapest-Balaton személyautóval már elérhető évi 10-15 ezer forintból annak függvényében, hogy elég a keleti partot elérni, vagy a déli parton is végigautózna valaki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fazakasl, 2015.12.07 05:21

Az embernek mindig az a reklámszöveg hazugság ugrik be, miszerint:
"ÖNÖKNEK ÉPÍTJÜK - AZ ÖNÖK PÉNZÉBŐL".
Ha ez valóban így van, akkor minek érte fizetni?:
Hiszen az én pénzem is benne van! Egyrészt az üzemanyagok árába beépített útalapban, másrészt az összes többi, a lakosságot sujtó adóban! Már többszörösen is kifizette minden magyar az utak árát.
A fenntartása meg bőven kijönne a tranzitoló külföldiektől
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html