Eddig tartott a kegyelmi állapot - nem fizet a rendőrség

A nagy decemberi konszolidáció után januárban 4,9 milliárd forinttal nőtt a költségvetési szervek lejárt tartozása, ami így 26,4 milliárd forint volt – ám ez még így is több éves mélypont. Eltűntek a milliárdos tartozások – ám félő, hogy nem sokáig tart a kegyelmi állapot, ugyanis a finanszírozási szabályokon nem változtattak, így az adósság előbb-utóbb újratermelődik.
Papp Zsolt, 2017. március 6. hétfő, 14:48
Fotó: Napi.hu

Tavaly decemberben az államháztartás pénzbőségét kihasználva a kormány kifizette a költségvetési intézmények lejárt adósságát, így az egyetlen hónap alatt 59,8 milliárd forinttal csökkent az adósságállomány, ám így is maradt 21,5 milliárd forint. Mivel a nagy adósságot felhalmozó kórházak finanszírozásban nem változtak a szabályok, várható volt, hogy az adósság újratermelődik, bár a januári 4,9 milliárd forintos emelkedés mértéke ennek fényében is figyelemre méltó.

A Magyar Államkincstár adatai szerint január végén a 677 költségvetési intézményből 361 rendelkezett kisebb-nagyobb lejárt adóssággal, ami egyértelműen jelzi, hogy a finanszírozásban nem változott semmi: a beszállítóknak való tartozás továbbra is elfogadott a közszférában, hiszen a konszolidáció után is minden majdnem minden második szervezet görgeti a lejárt számlákat. Január végén 26,4 milliárd volt az adósság, ebből 30 nap alatti 16,9 milliárd, 30 és 60 nap közötti 5,3 milliárd, míg a 60 napon túli lejáratú adósság 4,2 milliárd forintra rúgott.

A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló (adó, tb-járulék) tartozás összege 1,2 milliárd volt, így, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya - amelyből 900 millió államháztartáson belüli tartozás - 25,1 milliárd forint volt.

Egyes közintézmények tartozása (milliárd forint)
2016 december2017 január
Kormányhivatalok2,181,96
MH Honvédkórház0,571,10
Rendőrség0,001,10
Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ0,720,83
Szegedi Tudományegyetem0,430,81
Egyesített Szent István és Szent László Kórház- Rendelőintézet0,260,70
Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet0,150,62
Debreceni Egyetem0,330,61
Békés Megyei Központi Kórház0,650,58
Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak0,460,57
Forrás: Magyar Államkincstár

Nem meglepő módon a tartozásállományból 16,8 milliárd az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel, ám egymilliárd forinton felül csak egyetlen mamut a Honvédkórház tartozott beszállítóinak, miközben az elmúlt években több mint tíz kórház - jellemzően egyetemi klinika - görgetett maga előtt több tízmilliárdos adósságot.

Egymilliárdon felüli adósságot görgetnek maguk előtt a megyei kormányhivatalok, január végén 1,96 milliárd forint volt az adósság, ami csökkenés az előző hónaphoz mérten. Figyelemre méltó viszont a rendőrség adósságainak növekedés: egy hónap alatt a 0-ról 1,1 milliárdra nőtt a lejárt tartozás, ami szintén finanszírozási problémákra utalhat, még ha az az 1,1 milliárd el is törpül a rendőrség költségvetésben - ugyanakkor a beszállító cégeknek számíthat minden késedelmesen fizetett egy millió forint is.

A semmiből egyetlen hónap alatt 344 millió forintos lejárt adósság keletkezett a Bács-Kiskun megyei kapitányságon illetve 192 millió forint Csongrád megyében, de Szabolcsban is 130 milliós tartozás keletkezett. Mindezt azért érdekes mert decemberben rendezték a rendőrségek lejárt tartozását - ám a nem lejárt adósságokat egymilliárd forint értékben nem fizették ki - csak így tudott a konszolidáció után késedelembe esni számos megyei rendőrkapitányság. Másik érdekes momentum, hogy notóriusan legrosszabbul fizető BRFK nincs most még a listán - vagyis itt a konszolidáció a tartozásállomány teljes rendezésével mehetett végbe.

Nagyot fordult a világ a Klebelsberg Központtal is: míg pár hónappal ezelőtt 15 milliárdot közelítette az adósság, több száz iskolát fenntartó szervezett lejárt adóssága 425 millió forint - ide értve frissen megalakult tankerületi központok adósságát - ráadásul ez még csökkenést is jelent a decemberi 640 millió forintos tartozáshoz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.03.06 20:44

@krix:
nem azzal van gond, hanem azzal, hogy a tb mondjuk terit egy gipszelesert 5000 forintot, kozben meg 20000 forintba kerult az ellatas. tudtommal evek ota nem valtoztak a beavatkozasok utani osszegek, ugy mint a koztisztviseloi bertabla sem. mostmar nincs is ertelme a diploma nelkuli kategoriaknak, mert a minimalber magasabb. ergo nincs diplomad, dolgozz az allamnak minimalbereert. itt nem szervezeti kerdes van, hanem az allam kivonult az egeszsegugy meg az oktatas finanszirozasabol. ja es hozzateszem az elso intezkedesuk a tb fel %-os emelese volt, tehat a penzt beszedte ra...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2017.03.06 16:26

"félő, hogy nem sokáig tart a kegyelmi állapot, ugyanis a finanszírozási szabályokon nem változtattak, így az adósság előbb-utóbb újratermelődik"

A másik ok meg az, hogy ha valamelyik intézmény 5-10 milliárddal túllépi a kereteket annak nem lesz semmilyen személyi következménye.
Ez így maga a szabad rablás...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.03.06 15:14

Mindent egyesítettek, minden központosított - a pénz azonban hiányzik a rendszerből, máshová került.

Ez is finanszírozás - kierőszakolt, a más pénzét hitelként használó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html