Édesítővel sem lehet megúszni a csipszadót

Többen és többet fognak fizetni népegészségügyi termékadót januártól. A kormány rendkívül elégedett a csipszadó eddigi hatásaival, így A Népszava szerint arra készül, hogy további termékekre is kiterjeszti.
Rácz Gergő, 2019. október 29. kedd, 08:13
Fotó: Pixabay

A kormány szerint jól vizsgázott eddig a csipszadó, így egy javaslat szerint jövőre az édes termékek, például üdítők, sütemények után akkor is meg kellene fizetni a népegészségügyi termékadót, ha kizárólag édesítőszert tartalmaznak. Ugyanis ezeknek is a terhére róják, hogy rászoktatnak az édes íz élvezetére - írja a lap.

A csak édesítőszeres termékek közterhe azonban mintegy harmada lesz a cukrosokénak, így például az ilyen üdítőitalok literét 5 forint, a szörpökét 80 forint adó terhelheti. Az édesítőszeres kakaóporok után kilogrammonként 30 forint, cukrozott készítményeknél 50, a gyümölcsízeknél 200 forint illeti meg várhatóan januártól a közkasszát.

Szélesebb körben válhatnak adókötelessé a szörpök, zöldséglevek. A jövőben csak a magas, legalább 75 százalékos gyümölcs-, és zöldségtartalmú levek mentesülnek a NETA megfizetése alól. Most ez a határ 25 százalék.

A javaslat több új terméket is bevon az egészségügyi adó hatálya alá. Így például a 100 grammonként 8 grammnál kevesebb rostot tartalmazó reggelizőpelyheket, illetve az egyéb cukrozott, kandírozott magvakat és gyümölcsöket.

Nem menekülnek az adózás alól azok a cégek sem, amelyek módosították a termékük összetételét, hogy elérjék az adómentes kategóriát. Ha kevésbé is sóznak, de a termékük zsírtartalma meghaladja a 20 százalékot - adózniuk kell.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.10.29 11:06

A cukoradóval elkezdték átterelni az embereket az egészségesebb termékek felé. Most az egészségesebb termékek árát is megemelik, hogy az emberek visszaálljanak a régi megszokott cukros dolgokra. Ez olyan magyaros módszer ugye?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.10.29 10:11

A világbajnok 27%-os ÁFA már nem elég?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html