Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2014-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat alapján a felnőttek cukorfogyasztása ugyanakkor az ajánlás alatt marad, mindössze 8-9 százalék - idézte a szakember szavat az MTI.

A túlzott cukorfogyasztás miatt többek között kettes típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek és elhízás alakulhat ki.

A barnacukor és a nádcukor nem egészségesebb, mint a kristálycukor, mert ugyanannyi energiát ad, helyettük inkább csökkentett cukortartalmú termékeket érdemes választani - hangsúlyozta a dietetikus.

Ezek pedig amerikai tanácsok a halloweeni cukorsokk idejére:

  • Az utolsó pillanatban érdemes megvenni a gyermekeknek szánt csokoládét! Így nem kell napokig tárolni és nem esnek kísértésbe a gyerekek vagy a szülők.
  • Ha olyan helyre megy a gyerek, ahol várhatóan cukorkadömping várja, akkor érdemes valamilyen egészségesebb harapnivalót vagy szendvicset adni előtte nekik: ha fehérjében és rostokban gazdag ennivalóval mennek ünnepelni, az megfelelő szinten tartja majd a vércukorszintjüket. Így kevésbé kívánják majd az édességeket.
  • Érdemes óvatosan bánni a szopogatós cukorkákkal és nyalókákkal. Minél hosszabb ideig tart édességeket a szájában, annál nagyobb az esélye, hogy ez fogak károsodásához vezet. A ragacsos cukorkák, a gumicukrok, a karamellák sokkal jobban oldják a fogzománcot, sőt, beragadnak a fogak közé.
  • A csokoládé jobb választás. Hamar elolvad, a fogakkal való érintkezési ideje ezért minimális. A másik "fogbarát" lehetőség a cukormentes nyalóka, rágó, pattogatott kukorica, perec vagy keksz.
  • Az is alternatíva, ha egészséges innivaló adunk a cukorkák után. Kétségtelenül a legjobb, ha a gyerekek az édesség elfogyasztása után rögtön fogat mosnak, de ez persze elég valószínűtlen. A nassolás utáni vízivás viszont segít leöblíteni a cukormázt a fogakról.
  • Egy falat sajttal vagy almával pedig hamar helyreállítható a vércukorszint. A sajt semlegesíti a szájban lévő savakat, így csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát.