Kiderült, miért imádják a készpénzt a magyarok

Magyarországon a készpénz után a legismertebb fizetési mód a bankkártyás fizetés terminálnál érintéssel, illetve lehúzással. Az utalás lehetőségét, a bankkártyával való fizetést online módon, valamint mobilfizetési lehetőséget a többség szintén ismer. A legkevésbé ismert elektronikus fizetési megoldások 2020-ban is a prepaid kártya és a virtuális tárca - derül ki egy friss kutatásból.
Domokos László, 2020. július 25. szombat, 19:01
Fotó: Shutterstock

Az adott fizetési módot ismerők körében a készpénz a legelterjedtebb, szinte minden megkérdezett használja a mindennapokban. A kérdésre válaszolók többsége legalább heti egyszer használja fizetésre a készpénzt, az érintéses bankkártyás fizetési lehetőséget, illetve ugyanezen mód lehúzással történő változatát. Mobilfizetést, virtuális tárcát és utalást a többség havonta vagy ritkábban vesz igénybe - derül ki az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) országos reprezentatív közvélemény-kutatásából, amely a legalább 18 éveseket kérdezte meg, 2020. májusi-júniusban..

Azon válaszadók körében, akik egy felsorolt elektronikus fizetési megoldást sem használnak, csaknem kétharmad azok aránya, akik megszokásból fizetnek készpénzzel.

A válaszadók leginkább az egyenlegük megtekintésére, valamint átutalásra használják a netbankot, illetve a mobilbankot. Azok aránya, akik nem rendelkeznek netbankkal, illetve mobilbankkal, 45, illetve 55 százalék. A netbankot használók havonta átlagosan 5 alkalommal, míg a mobilbankot használók átlagosan 7 alkalommal lépnek be ezen felületekre.

A válaszadók csaknem 40 százaléka szerint hatékony az elektronikus szolgáltatások ajánlása a banki vagy befektetési szolgáltatóknál. Magas azonban azok aránya, akik nem tudtak ezzel kapcsolatban válaszolni. A többség elégedett a bankok, pénzügyi szolgáltatók ügyfélszolgálatain dolgozó kollégák tájékoztatásával. Körülbelül 20 százalék nem kér ilyen jellegű segítséget. A megkérdezettek leginkább család, barátok által ismerkedtek meg az elektronikus fizetési lehetőségekkel, illetve rajtuk keresztül szoktak értesülni az ezzel kapcsolatos újdonságokról is.

Az elektronikus fizetési szolgáltatások minőségének javításával kapcsolatos elégedettség a banki, telekommunikációs szolgáltatások, az online vásárlás és a közüzemi szolgáltatások területein a legmagasabb. A kérdésre válaszolók számára az egészségügy, a hivatalos ügyintézés, a banki szolgáltatások, az oktatás és a közüzemi szolgáltatások területein a legfontosabb az elektronikus fizetési szolgáltatások minőségének javítása.

A többség használja saját bankjának elektronikus fizetési szolgáltatását. Minden negyedik megkérdezett telekommunikációs szolgáltató, 15 százalék pedig közüzemi szolgáltató elektronikus rendszerét (is) igénybe veszi. Minden negyedik kitöltő nem használ elektronikus fizetési szolgáltatást. Az egyes elektronikus fizetési szolgáltatásokkal való elégedettség magas a felhasználók körében és szívesen ajánlanák is azokat másoknak.

A kérdésre válaszolók többségének nincs a telefonján mobilfizetési alkalmazás. Azok aránya, akiknek van, és használják is, 16 százalék. Prepaid kártyás pénzügyi szolgáltatást a megkérdezettek jelentős többsége nem ismer. A kutatásban résztvevők háromnegyede hallott az azonnali átutalás bevezetéséről. A PSD 2 ről, az EU Új Fizetési Irányelvéről minden tizedik kitöltő hallott már.

A járványügyi helyzet kialakulása óta a megkérdezettek 35 százaléka elektronikus módon fizet, amikor csak lehet, illetve az esetek többségében a készpénz használatát elkerülendően. Minden harmadik válaszadó ugyanolyan gyakorisággal használt előtte is elektronikus fizetési lehetőséget - adta hírül az EFISZ.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.07.26 21:42

@gondolkoggyunk:
Nem ertelek. Minek alszamla? Csaladtagnak? Ugyanannal a banknal?
Ingyenes prepaid szamlak (kartyak) mind rendelkezesre allnak.
Ha Neked tobb tizezer forintba kerul a bankszamlad, vagy bankszamlaid, akkor inkabb kerdezz, sok penzt tudok megtakaritani Neked. Nekem momentan 4 bankszamlam van es egyuttesen tobbet kapok vissza, mint a bankkoltsegeim. Szoval nemhogy penzt visz, helyette inkabb hoz.
Igaz az en havi koltsegvetesem meglehetosen magas, de atlag jovedelemmel sem lehet tobb tizezer forint a bankkoltseg, ha egy picit is tudatosan szervezed a penzugyeidet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gondolkoggyunk, 2020.07.26 14:44

Ha majd
- a bankom lehetővé teszi, hogy a bankszámlám mellet létere hozhassak egy (neadijisten több) al-számlát
- és ahhoz igényelhessek egy prepaid kártyát
- és mindez nem kerül évente több tízezer forintomba,
akkor majd visszatérhetünk arra, hogy miért használok inkább készpénzt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html