Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ma az orvostársadalom végletesen megosztott, a paraszolvencia által sújtottan a társadalom meg nem becsülését bírja, mindenki hajt, sokszor négy-öt helyen, kifáradt, kiégett és esze ágában sincs sztrájkolni vagy az utcán tiltakozni.  A hálapénzt a hatalom találta ki, mert amíg az orvosok megoszthatók, nem lehet kivinni őket az utcára. Ha valaki most azt mondaná, hogy kihúzza a rendszerből a hálapénzt, azzal egyetlen pillanat alatt mágnesként rántatná össze az orvosi kart. Ha a hatalom ezen valóban változtatni akarna, kapva-kapna az orvosi kamara hétvégi küldöttgyűlésének ajánlatán, mely szerint ezer milliárdból rendbe lehetne tenni az egészségügyet - fogalmazott a lapnak adott interjújában Éger István.

A MOK a javaslatára válaszul egy nyilatkozatot kapott, hogy az orvosoknak majd 2020-ban emelik a bérét, esetleg.

Számításaik szerint az ezermilliárd legalább kétharmadát kellene a bérek rendbe tételére fordítani. A hiányszakmákban ma a kórházak jóval a hivatalosan adható béreken felül fizetnek, ezért viszont eladósodnak. Az uniós pénzekből fölújított kórházak filléres gondokkal küzdenek, ez a prés is megszűnne ha ez az ezermilliárd belekerülne a rendszerbe - hangsúlyozza a MOK elnöke. Ez a pénz a gyógyítás körülményeinek javításához szükséges, nem egy fejlett ország, például Ausztria szintjének utoléréséhez, mert ahhoz sokkal szélesebb, átfogóbb programra lenne szükség - állítja.

A magán és a közfinanszírozott ellátás szétválasztásáról pedig úgy fogalmaz, az úgy van összegabalyodva, mint amikor egy rettenetes áttétes daganat átszövi a teljes szervezetet. Nem lehet sebészkéssel itt vagy ott belevágni, mert az csak azzal járhat, hogy a szövetek roncsolódnak, de a daganat gyökere benn marad és pusztít tovább.

További részletek itt.