Komoly gondokat okozhat az egészségügyben a gyengélkedő forint

Veszélybe kerülhet a gyengélkedő forint miatt a gyógyászati segédeszköz ellátás, ezért a betegek és a forgalmazók érdekében a kormányzati beavatkozást sürget az Orvostechnikai Szövetség (OSZ)- írja a Magyar Idők.
Szepesi Anita, 2018. július 18. szerda, 11:59
Fotó: Napi.hu

Érzékenyen érintette az utóbbi hetek forintgyengülése a gyógyászati segédeszközök forgalmazóit, miután az eszközök 90 százaléka importált. A tb-támogatott, sorozatgyártású eszközöknél a cégek 15 éve nem emelhettek árat, miközben a költségeik, nem utolsósorban az azóta 150 százalékkal megemelt kötelező bérminimumok miatt, jelentősen növekedtek. Emellett gyengült az árfolyam az ármegállapodáskori 240 forintos euróról 325 forint körüli szintre. A különbség pedig nem érvényesíthető a tb támogatott termékek árában - mondta a lapnak az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László.

A szövetség az akut probléma kezelése érdekében javaslataival Varga Mihály pénzügy- és Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterhez fordult "gyors és határozott intézkedést" kérve. A gyors beavatkozás mellett  a gyógyászati segédeszközellátás újragondoláshoz miniszteri biztos kinevezését is javasolja a szövetség.

Íme, a javaslatok

Az árfolyamprobléma kezelésére lapunk információi szerint a szövetség azt javasolja, hogy az egészségügyért felelős miniszter kapjon felhatalmazást arra, hogy ha az árfolyamromlás elér egy jogszabályban meghatározott mértéket, akkor adott időszakra, bizonyos mértékben emelhesse a támogatott gyógyászati segédeszközök közfinanszírozásának alapját képező nettó árat.

Másik javaslatuk, hogy a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló jogszabályban meghatározott 5 százalékos áreltérési lehetőséget a támogatott gyógyászati segédeszközök mindegyikére biztosítsák,  részben a tizenötödik éve elmaradó ártárgyalások, részben az árfolyamváltozások miatt. Az OSZ ebben az esetben is szükségesnek tartja a betegteher-növekedés valamilyenfajta kompenzációját, amire úgy vélik, a támogatási kulcsok 3-4 százalékos emelése lehetne a megoldás.

A szakma régi javaslata a támogatott gyógyászati segédeszközök általános forgalmi adó kulcsának egységesen 5 százalékra való csökkentésére. A lépéssel a gyógyászati segédeszköz támogatás költségvetési során jelentkező mintegy 10 milliárd forintos összeg többek között forrást nyújtana a szükséges árkorrekciókra - hangsúlyozza az OSZ, megjegyezve, hogy a költségvetési kiáramlás növekedésének mértéke elhanyagolható ahhoz képest, hogy az ellátást végző vállalkozások gazdálkodási körülményeinek javítása stabilizálja a gyógyászati segédeszköz ellátást.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2018.07.18 17:02

@krix6: 2 okból : Valószínűleg nem akkora biznisz mint a trafik, pénztároslőrincnek pedig dupla áron is csak aprópénz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.07.18 15:45

"miután az eszközök 90 százaléka importált"

Miért?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.07.18 14:26

A tetű magyar qrmány okoz gondokat. Ez a szemét vén komcsi-náci horda.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html