Megjelent a kanyaró Vas megyében - 63 embert kellett beoltani

Egy Vas megyei településen házhoz mentek oltani azokat az embereket, akik a helyi háziorvosi rendelőben együtt várakoztak egy kanyarós beteggel - értesült a Blikk.
Szepesi Anita, 2019. április 17. szerda, 10:15
Fotó: Shutterstock

A napokban a Markusovszky kórház infektológiai osztályán rendeltek el zárlatot kanyarós beteg miatt,  egy  Vas megyei településen pedig lakásukon oltották be azt azokat, akik együtt várakoztak egy fertőzöttel egy háziorvosi rendelőben - olvasható a portál cikkében. A két eset miatt 63 embert kellett beoltani a Vas Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának tájékoztatása szerint.

A kanyarót kezdeti stádiumában nehéz felismerni, a tünetek egyszerű légúti fertőzésre hasonlítanak, a jellegzetes kiütések csak 10-11 nap lappangás után jelentkeznek - hívja fel a figyelmet Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke. A tünetek egyszerű légúti fertőzéshez hasonlítanak. A cseppfertőzéssel terjedő vírus a szövődmények miatt veszélyes.

A WHO adatai szerint világszerte majdnem megháromszorozódott a kanyarós esetek száma. Az oltásellenesség erősödése következtében pedig már olyan országokban is terjed a betegség, amelyekben a lakosság nagy része megkapta az oltást.

HOZZÁSZÓLÁSOK