Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az állásfoglalásban az MKSZ kiemeli, a minisztérium által kezdeményezett és elindított népegészségügyi programokat minden lehetséges eszközzel támogatja. A kórházak elkötelezettek abban, hogy a gyermekegészségügyet, a daganatos, a keringési, a mozgásszervi és a mentális betegségek kezelését prioritásként kezelje, a kórházi ellátásokat ezeken a területeken megújítsa és racionalizálja. Kiemelt jelentőségűnek tartják a kormányzat által preferált, a sürgősségi és az alapellátást megerősítő terveket és készek a kórházi és prehospitális ellátások koordinációjának javítására, a feladatok hatékonyabb megosztására.

Az MKSZ szerint bizakodásra adnak okot az egészségügyi szakdolgozók helyzetének javítását célzó intézkedések, ugyanakkor, mint írják, ez még láthatóan nem elegendő a súlyos krízis kezelésére. Szorgalmazzák az ápolói szakma presztízsének visszaállítását, valamint az ápolók, az orvosok és a kórházi háttérszolgáltatásban dolgozó munkatársak olyan bérezését, amely mellett nem kényszerülnek másod-, harmadállásban megszerezni a számukra megfelelő jövedelmet.

A kórházi adósságállomány árnyaltabb megítélésére és rendezésére szólítanak fel, miután álláspontjuk szerint a jelenség a politikai és társadalmi közbeszédben az intézményrendszert súlyosan negatív színben tüneti fel. A megoldáshoz az MKSZ  szerint a forráshiány megszüntetésére, a finanszírozási rendszer ráfordítási és értékarányos átalakítására, a szükséges strukturális intézkedések végrehajtására, és az egészségügyi dolgozók életpályájának rendszerszinten biztosított garanciáira van szükség szabályozott, módszeres menedzsmentkontroll mellett.

A magánegészségügyi ellátások állami megerősítése választási lehetőséget teremt, ám ezzel egyidejűleg szükséges a közkórház szolgáltatásokhoz való hozzáférés növelése, a szolidaritás elvű társadalombiztosítási alapú ellátás garantálása, hiszen a rendszerszintű, biztonságos ellátást jelenleg is az egészségügyi közintézmények nyújtják - hangsúlyozza a szövetség állásfoglalása. A magán és az állami egészségügyben szervezett módon, közös szakmai felügyelettel kell az esélyegyenlőséget és az ellátáshoz való hozzáférést biztosítani minden magyar állampolgár számára.

Az MKSZ szerint mindenképpen hangsúlyt kell fektetni a magyar lakosság öngondoskodásának javítására. Már gyermekkortól érdemes fejleszteni az egészségértést, az egészségtudatosságot, és minden eszközt meg kell ragadni ahhoz, hogy a preventív szemlélet legyen uralkodó az egészségügyi ellátórendszerben.

A kórházszövetség azonosul a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, az egészségügyi finanszírozással kapcsolatos elvekkel és az készen áll a párbeszédre, a cselekvésre, valamint az együttműködésre - olvasható az MKSZ közleményében.