Védjegy segíti a magánorvos választást

Évente 300 milliárdot költünk magánegészségügyre, becslések szerint ennek harmada szürke zónában keletkezik, a magánszolgáltatóknál kapott ellátás színvonala pedig legalább olyan hullámzó, mint az állami rendszerben. A szektor fehérítése, a betegbiztonság és a szolgáltatások minőségének javítása iránti igény miatt indította el egy éve védjegyrendszerét a magán egészségügyi szolgáltatókat tömörítő Primus Egyesület. Az első minősítéseket kedden osztották ki.
Szepesi Anita, 2018. október 16. kedd, 12:20
Fotó: Napi.hu

Új szakmai védjegy segíti a magán egészségügyi szolgáltatók közötti eligazodást a betegeknek. A "Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató" védjegyet és a védjegyzéshez szükséges tanúsítási folyamatot a legnagyobb hazai privát egészségügyi vállalkozásokat tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Primus Egyesület szakmai iránymutatásával egy négytagú minősítői konzorcium és egy mystery shopping szolgáltató alakította ki.

A független szakmai auditorok által végzett szigorú tanúsítási folyamatot elsőként az egyesület 12 alapító tagjánál folytatják le, 2019 közepéig, ezután bármely szolgáltató kérheti. A védjegy használata jelentős versenyelőnyt nyújt az évi 300 milliárd forintos, rendkívül heterogén színvonalú, hazai magánegészségügyi piacon működő minőségi szolgáltatóknak - mondta egy keddi háttérbeszélgetésen Leitner György, a Primus Egyesület elnöke.

Elsőként az Affidea Diagnosztika és Rózsakert Medical Center (RMC) teljesítette a szakmai védjegy megszerzéséhez szükséges kritériumokat, mától 12 hónapon keresztül használhatják a megkülönböztető minősítést.

A részletes audithoz és előre nem bejelentett próbavásárlásokhoz kötött folyamat során a legális működést, a betegbiztonságot, a szolgáltatás minőségét vizsgálják, legalább 80 százalékos teljesítményt elvárva, emellett bizonyos kizáró kritériumokat - mint például a számlaadás elmaradását, vagy hálapénz elfogadását - is meghatároztak, amelyek bekövetkezése esetén a teljes folyamat leáll, a védjegy megszerzése nem lehetséges.

A Primus Egyesült tagjainak auditálása után a privát szolgáltatók mérettől függetlenül kérhetik a tanúsítási eljárást, maga az auditálás ára azonban méretfüggő: a szolgáltató által kínált egészségügyi ellátás komplexitása és a telephelyek száma határozza meg. Százezer forintnál kezdődik, de elérheti az egymillió forintot is.

A háttérbeszélgetésen a cafeteria-rendszer küszöbön álló átalakítása kapcsán szóba került, hogy a vállalatoknak nagyobb szerepet kellene vállalniuk a dolgozók egészségének  megőrzésében, vagy visszaszerzésében, ezért a Primus három minisztériumhoz is eljuttatta javaslatcsomagját a munkáltatók egészségügyi társfinanszírozásáról.

A munkáltatók adómentes közvetlen egészségügyi szolgáltatására már csak azért is nagy szükség van, fejtegette Leitner, mert a legújabb felmérések szerint a felnőttek 55 százaléka krónikus beteg, egyharmaduk magas vérnyomástól, keringési megbetegedéstől szenved, ötödüket hát- és gerincfájás kínozza, 17 százalékukat ízületi betegségek gyötrik. Kevesen járnak szűrésre, az állami egészségügyi ellátórendszerben sokan belefáradnak az utánajárásba, nem viszik végig a vizsgálati folyamatokat, az öngyógyítás felé fordulnak, vagy a beletörődést választják, a teljes gyógyulásukat veszélyeztetve.

Leitner szerint különösen a legfőbb foglalkoztatók, azaz a kkv-k számára  lenne kiemelten fontos, hogy adómentes egészségügyi szolgáltatást nyújthassanak dolgozóiknak.

A javaslat a a cafeteriához képest közvetlen kapcsolatot tartana ideálisnak a szolgáltató és a munkáltató között, az ellátásszervező, vagy biztosító jutalékát is a dolgozónak kínált szolgáltatásra lehetne fordítani. Akár úgy, hogy a munkáltató befogadja a dolgozótól az előre meghatározott szolgáltatási körből származó számlát, akár úgy, hogy saját maga ír ki pályázatot egészségügyi szolgáltatóknak bizonyos ellátásokra, szűrésekre. Leitner szerint a munkavállalók egészségének vállalati társfinanszírozása változtathat a jelenleg nagyon alacsony öngondoskodási arányon: a munkavállalók kevesebb 10 százaléka költ megelőző programokra a saját zsebéből, amely a céges tapasztalatok szerint 50 százalék föl nő,  ha a munkáltató finanszírozza szolgáltatást.

Fotó: StockPhoto

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.10.16 18:54

És miből alakították ki a magánpraxist, a védjegyet?
Abból, hogy az állam leszedte a dolgozókat és a cégeket, közben megengedte az orvosoknak, hogy abból a pénzből magáncélra használják az adófizetői eszközöket.
Így szedték meg magukat, és tették tönkre az állami egészségügyet.
Sír az orvos, hogy alig kap fizetést. Viszont nagy házban lakik és drága autóval jár.
Eközben nem dolgozza le a 8 óráját sem a rendelőben.
Kórházi bőrgyógyász, fogorvos rendel kb 6 órát, előjegyzésre. És mivel a fele sem megy el, mert végül dolgozik a hónapokkal korábban kapott időpontban, így az orvos megintcsak herézik vagy magánrendel.
Az időpontos előjegyzés a korrupció alapja. Az orvos legyen ott 8 órában, rendelési időben, és aki aznap nem kerül sorra, megy másnap.
Amelyik orvos nincs a rendelőben 8 órában, annak szűnjön meg az állami munkahelye, rúgják ki a kórházból, rendelőből.
Nyisson magánpraxist a saját pénzéből, ne az államiból.
Egy cukrász sem állami pénzből nyitotta a magán cukrászdáját, hanem abból amit maga keresett és hitelt vett fel hozzá.
A TB pénzét felhasználni magáncélra, LOPÁS!
Az az orvos, amelyik a kórház, vagy állami rendelő eszközeit használta magánpraxisra, meglopta a közt. Mai meghatározás szerint a költségvetést veszélyeztette.
Egyszerűen: lopott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html