Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az adalékanyagok ártalmatlanságának megítélése az Európai Unióban az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) illetékességi körébe tartozik. Az EFSA időről időre áttekinti és újraértékeli az adalékanyagokkal kapcsolatban rendelkezésre álló régi és új toxikológiai információkat és ha indokolt, javaslatot tesz az előírások megváltoztatására, akár egyes adalékanyagok felhasználásának a megtiltására is - írják a szakértők az Ételt csak okosan! oldalon.

Ennek értelmében az élelmiszer adalékanyag alkalmazása akkor engedélyezhető, ha toxikológiai szempontból megvizsgált és a felhasználás körülményei között a javasolt felhasználási szinten a rendelkezésre álló tudományos eredmények alapján ártalmatlan, tehát a fogyasztók egészségét nem veszélyezteti - derül ki a válaszból.

Az élelmiszer ellenőrző hatóság feladata, hogy a vonatkozó előírások betartását ellenőrizze, a nem megfelelő termékek forgalmazását és felhasználását megakadályozza. Továbbá az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság rendszeresen ellenőrzi a kockázatbecslés alapján meghatározott élelmiszerekben felhasznált határértékkel rendelkező adalékanyagokat éves mintavételi monitoring terv szerint, ezen felül szúrópróbaszerűen és gyanú alapján történő vizsgálatokat is végez.

Tehát az engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok, amelyek a meghatározott felhasználási feltételek betartása mellett kerültek felhasználásra az élelmiszerekben, a rendelkezésre álló tudományos eredmények alapján a fogyasztók egészségét nem veszélyeztetik - nyugtatják az aggódókat a szakértők.