Siralmas adatok - ezért hal meg túl korán sok magyar

Európai összevetésben borzalmasan rosszul állnak a magyarok a szív- és érrendszeri halálozásban, azonban ennél is rosszabb hír, hogy rövid távon nincs remény a javulásra, főként mert a túlélésben meghatározó fontosságú utógondozásban óriási az elmaradás. Az ambuláns rehabilitációt nem finanszírozza a magyar egészségügy - mondta Tóth Kálmán kardiológus egy szakmai konferencián.
Szepesi Anita, 2019. augusztus 29. csütörtök, 13:47
Fotó: Getty Images

Annak, hogy a magyarok óriási lemaradásban vannak mind a születéskori, mind a 40 éves korban várható élettartamban a fejlett uniós országoktól, főleg a rendkívül rossz szív- és érrendszeri halálozási adatok az oka. A legfrissebb OECD-adatok szerint ugyanis kardiológiai halálozásban az EU-28-ak között csak a lettek és litvánok produkálnak a magyarnál rosszabb számokat - mondta Tóth Kálmán, a Pécsi Tudományegyetem I. számú Belgyógyászat Klinikájának igazgatója az Egészségügy öt dimenzióban című csütörtöki konferencián.

Az utóbbi évek trendjében, a 2006-tól tartó enyhe javulás mellett is az látszik, hogy egyre nő az olló, mind markánsabb a különbség a fejlett országok és a magyar eredmények között. A szív- és érrendszeri betegségek miatti korai halálozásnál pedig az európai kardiológusok társaságához tartozó országok - a volt szovjet tagköztársaságokkal együtt - rangsorában a magyar adatoknál csak volt szovjet tagköztársaságok közöltek szomorúbb számokat.

Mindez egy olyan környezetben állt elő, amelyben jól meghatározták a megelőzéshez fontos célokat, azaz a dohányzás csökkentését, az egészséges táplálkozás és testmozgás ösztönzését, a vérnyomás, a lipidszint és a vércukor kontroll ösztönzését - tette hozzá a kardiológus professzor. Csakhogy a valóságban a magyaroknál csak a bolgárok és görögök dohányoznak többet Európában, uniós szinten ezüstérmesek vagyunk a felnőttkori elhízásban, emellett minden harmadik magyarnak magas a vérnyomása, ennél csak a litván és az észt adatok rosszabbak.

Magyarország az egészségügyi közkiadások alapján is a sor végén kullog EU-28-as összevetésben, s szintén siralmasak a magyar számok, ha az egy főre jutó GDP-t figyelembe véve vesszük számba a kardiovaszkuláris halálozási mutatókat, amelyek jóval rosszabbak (csak a lettországi, a litvániai és volt szovjet tagköztársasági számokat haladják meg) mint amit a GDP szintje indokolna - sorolta az elkeserítő adatokat a szakember.

Hatalmas eredmény, hogy az akut infarktusellátáshoz ma már 20 centrum áll országszerte rendelkezésre. Ezzel sikerült a kórházi halálozási arányt a diagnózistól függően 7,5-8 százalék közé csökkenteni, ami alig rosszabb, mint például a 6-7 százalék közötti svéd arány. Azonban az utógondozás hiánya miatt az akut ellátást követően a 30 napon belüli halálozás már a lettországi szintre zuhan, az infarktust követő egy éven belüli 20-25 százalékos halálozás pedig a svédek 20-25 évvel ezelőtti eredményeivel azonos - mondta Tóth Kálmán a svéd és a magyar infarktus-regiszter adataiból idézve.

Mindezek hátterében nem más áll, mint az utógondozás, a rehabilitáció elmaradása. Alig van rehabilitációs centrum, nem is küldik oda a betegeket az orvosok, az  ambuláns kardiológiai rehabilitációt pedig ma nem finanszírozza az egészségbiztosító. Pedig az akut ellátás sikerének és a halálozási mutatók javításának a megelőzés mellett a rehabilitáció a kulcsa. A fejlett országokban az ambuláns rehabilitációt otthonival kombinálva jutottak el oda, hogy a kardiovaszkuláris halálozásban legjobb eredményeket felmutató országokban már a daganatos halálozás vette át a vezető szerepet a szívhalál visszaszorítása nyomán.

Rövid távon, a szakember- és a finanszírozás hiánya miatt nem is várható változás - mondta Tóth Kálmán, aki épp ezért pesszimista a jövővel kapcsolatban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2019.08.30 21:42

A sok hulye nyugger nem latja, hogy elteszi oket lab alol a fidesz rendszere. A tobb honapos, eves varolistak, gyakorlatilag halalos iteletet jelentenek. Egyik ismeros baratnoje rakban halt meg magyarorszagon nemreg. 3 hetet vartak a szovetvizsgalat eredmenyere, addig sem a kezelest nem tudtak meghatarozni, sem a dozist. Ez magyarorszag. Ez az egeszsegugy.

A masik az oktatas. Attol, hogy valaki mar kinott az iskolas korbol es utalta az iskolat igenis fontos az oktatas. Csak a fideszes idiotak orulnek neki, amikor csokkentik az oktatasra forditott penzeket, hogy bozske utalanyok formajaban "reszesuljenek". Ezert jobb egy kulfoldi egeszsegbiztositas, egyre tobben azert vallalnak hataron tuli munkat, mert ott megkapjak azokat a szolgaltatasokat, amikert adoznak. Az egeszegugyi ellatast es a gyerekeik oktatasat.

Szerintem a fidesz nemzetirtast kovet el, folytatolagosan. Kivancsi lennek kover laca velemenyere, hogy o ezt a kerdest vajon hogyan latja? Tenyleg az magyarorszag erdeke, hogy bozske utalvanyokra koltsek az allami forrasokat es az oktatast es az egeszsegugy finanszirozasat evtizedekkel korabbi szintre csokkentsek?

" államra jutó rész várhatóan 2020-ban sem éri el az öt százalékot. Míg 2,3-2,4 százalékot közvetlenül a lakosságnak kell finanszíroznia"
Biztos a nyuggereknek futja ra. Ja nem. Nalunk az orbanhoz valo imadkozas a gyogyszer, azt vagy segit, vagy nem. Leszarjak milyen vilagot hagynak a gyerekeikre, unokaikra.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2019.08.30 16:31

A számok, a tények alapján,a 2010 óta közpénz 1000 milliárdokat,gátlástalanul és büntetlenül elmagánosító fideszesek
szándékosan nem biztosítanak elegendő közpénzt az egészségügyre, a szociális területre, az idősekre, a nyugdíjra !
Mintha az lenne a burkolt (?) céljuk, hogy mielőbb, minél többen a temetőkbe kerüljenek ! Számukra az új csicska
osztály kialakítása a fontos ! A Többiek mehetnek a levesbe ! Ha nem így lenne, nem stadionok épülnének ill.
kevesebb közpénzt lopnának el a hatalom bitorlói ! Egyszer minden rendszer megbukik és a történelem
szemétdombjára kerül ! Remélhetőleg erre a sorsra jut Orbán nemzetvezető, kolomp vezéreltekre építő csicska
királysága is !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html