Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyértelműen bizonyították az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, a kasszákba vetett bizalmukat az elmúlt években, hiszen az egyéni befizetések összege látványosan gyarapodott. Például 2018 első felében a Pénztárszövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egyéni befizetések 16,8 százalékkal 28,8 milliárd forintra, az érintett egészségkasszáknál 25,6 százalékkal 10 milliárd forint fölé emelkedett. A tagi befizetések látványos emelkedésében nagy szerepe van az pénztári befizetésekhez igénybe vehető adó-visszatérítésnek, amelyre egyre nagyobb igény mutatkozik.

Egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. Ráadásul az adó-visszatérítéssel igénybe vehető megtakarítások felértékelődnek a magánszemélyek szemében - mondta Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke.

Az adó-visszatérítés kihasználása érdekében várhatóan az év végén megnövekszik az egyéni befizetések összege és ez a kedvezmény várhatóan új belépőkkel gyarapítja a pénztári tagságot. Az év utolsó hónapjai azért jelentenek különösen jó időszakot az egyéni befizetések és pénztárba történő belépés szempontjából, mert az érintettek így már jövőre igényelhetik az adó-visszatérítést.

A Pénztárszövetség adatai szerint az év végén a legaktívabbak a tagok: 2016 és 2017 utolsó negyedévében is több mint 20 milliárd forint felett volt az egyéni befizetések összege, szemben az adott év korábbi negyedéveire jellemző 8,3-13,5 milliárdos összegeivel - azaz . Másként: a negyedéves befizetések megduplázódnak az év utolsó három hónapjában.

Az alacsony kamatkörnyezet ellenére az utóbbi másfél évtized alatt a teljes önkéntes nyugdíjpénztári szektor átlagosan évi 3,5 százalékos reálhozamot produkált.

Hosszabb távon a pénztárak tagságának bővítéshez a munkáltatók komolyabb szerepvállalására is szükség lenne, sok munkavállaló ugyanis csak a munkaadója segítségével tud belevágni a pénztári takarékoskodásba.