Egészségtelen élelmiszerek: nagy bejelentéssel állt elő a minisztérium

Magyarország 2019-ben radikálisan csökkentette a szív- és érrendszeri betegségekben jelentős szerepet játszó transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben, ezzel követendő példává vált az uniós tagállamoknak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vasárnap az MTI-vel.
K. Kiss Gergely, 2019. december 15. vasárnap, 13:01
Fotó: Pixabay

A tárca közleményében aláhúzta, az új egészségkultúra program egyik fontos eleme az életmódváltás, ami nemcsak intenzívebb felvilágosító munkával ösztönözhető, de olyan rendeletekkel is, amelyeknek köszönhetően az élelmiszergyártók egészségesebb termékeket kínálnak.

Emlékeztettek, öt éve lépett hatályba Magyarországon az a rendelet, amelynek célja a növényi olajok hidrogénezése (keményítése) során keletkező ipari transzzsírsavak (TFA) mennyiségének csökkentése az élelmiszerekben, a túlzott TFA-bevitel ugyanis bizonyítottan növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az Emmi és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) együttműködése részeként az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) elemzése kimutatta, hogy az egységes szabályozásnak köszönhetően drasztikusan, 20 százalékról 2 százalékra csökkent a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek száma, és ezzel párhuzamosan a lakosság becsült TFA-bevitele is - olvasható a közleményben.

A minisztérium kitért arra is, az OGYÉI azt is felmérte, mivel helyettesítették a hazai élelmiszergyártók a kedvezőtlen élettani hatású transzzsírsavakat. Az 57 vizsgált termék - egy kivétellel - a rendeleti határértékeknek megfelelő mennyiségben tartalmazott transzzsírsavakat, ugyanakkor az is kiderült, az élelmiszergyártók a termékek 61 százalékánál az élettanilag szintén kedvezőtlen hatású, bár kisebb egészségügyi kockázatú zsírokkal helyettesítették a transzzsírsavakat.

A tárca szerint a gyártók úgy tehetnek többet a fogyasztók egészségéért, ha nagyobb arányban használják a kedvező hatású egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ezen élelmiszerek azonosítását pedig egy, a feldolgozott élelmiszerek főbb tápanyagadatait követni képes objektív élelmiszer-monitorozó rendszer kialakítása támogathatja - tették hozzá.

Az Emmi azt javasolja a lakosságnak, hogy a lehető legritkábban fogyasszanak magas zsírtartalmú feldolgozott élelmiszereket, például édes kekszeket, nápolyit, cukrászsüteményeket, alacsony kakaótartalmú bevonómasszás édességeket. Megjegyezték továbbá azt is, az Európai Unióban 2021-től érvénybe lépő rendelet is a magyar szabályozásban foglalt határértéket állapítja meg a transzzsírsavak területén.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gtri, 2019.12.15 15:50

Miért nem a szív- és érrendszeri halálozások számának csökkenéséről szól a győzelmi jelentés? Mert ott nincs javulás? Akkor mire ez a blabla?

Sikereket érünk el a dohányzás elleni küzfelemben, sikereket érünk el a szív- és érrendszeri halálozás elleni küzdelemben (propaganda szinten). Akkor csak egy kérdés marad:

2009-ben 130 414 ember halt meg Magyarországon. 2018-ban 131 045 (forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnh001.html). Mindezt úgy, hogy sikert sikerre halmozunk a halálozások megelőzésében, egyre több az egészségben eltöltött éveink száma stb. (legalábbis a megfelelő staisztikai adatok prezentálása szintjén).
Szóval a kérdés: A hatalmas sikerek ellenére miféle rejtélyes erő pusztítja a magyarokat hogy a sikerek nem látszanak a halottak számának csökkenésében?

Hallotta már a minisztérium a pürrhoszi győzelem kifejezést? Még pár ilyen győzelmi jelentés és biztosak lehetünk benne, hogy lehúzhatjuk a rolót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html