Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Komoly átalakításokra készül az Emberi Erőforrások Minisztériuma az egészségügyben, a Portfolio birtokába került előterjesztésből kiderül, a reformcsomag fókuszában a kórházak fizetőképességének helyreállítása áll. Ennek megvalósításával párhuzamosan menne végbe a struktúraváltás, ami feleslegessé tehet fizikai kapacitásokat. Az előterjesztés a felszabaduló kapacitások lehetséges sorsaként a kubatúra szűkítését és jobb kihasználását, a rehabilitáció, az ápolás, hospice tevékenységek szociális területnek történő átadását említi.

A Pallium Szakmapolitikai Intézet álláspontja szerint a hospice-palliatív ellátás szociális ellátásba való áthelyezésének gondolata alapvető tévedés. Az ellátás célja a beteg fizikai, lelki, szociális és spirituális fájdalmainak csökkentése, tüneteinek kezelése, egy jó életminőség biztosítása a krónikus betegség alatt és annak életvégi időszakában. A feladatot zömmel az alapellátásban kell ellátni, a háziorvosi praxisokon, illetve a praxisközösségeken keresztül - hangsúlyozzák az intézet alapító szakértői, Szöllősi Melinda és Dózsa Csaba, akik szerint ma hazánkban sajnos még sok feltétel nem adott ahhoz, hogy a háziorvosok ezt a feladatukat be tudják tölteni.

Az ellátást jól szervezett és jól finanszírozott alapellátásnak, kórházi mobil teameknek, fekvőbeteg osztályoknak, nappali kórháznak, és járóbeteg ellátásnak kell biztosítania, megfelelően definiált hatáskörökkel, a korai palliáció és az integrált ellátás szellemében. De soha ne feledjük, hogy az emberek betegségük alatt is otthonukban töltik életük nagy részét. A hospice betegek otthonukban történő ellátását addig nem lehet biztosítani, a legfejlettebb háziorvosi és a járóbeteg ellátástól sem várhatunk definitív ellátást, amíg az otthoni betegápolás feltételeit nem teremti meg az állam - olvasható lapunkhoz eljuttatott állásfoglalásukban.

Ehhez az egészség-, szociális és családpolitika kormányzati szintű összehangolása szükséges, az érintett ágazatoknak együttes erővel kell elvégezniük ezt a finomhangolást úgy, hogy a betegellátás helyét az egészségügyi ellátórendszerben megerősítik, miközben megtalálják a szociális ágazatban betöltött szerepét is - írják.

Egy éve tart az előkészítése annak a palliatív háziorvosi programnak, amely az ország összes háziorvosa számára elérhetővé teszi azt az alaptudást és azokat az eszközöket, amelyek birtokában a háziorvosok minőségi ellátást tudnak biztosítani az otthonukban betegeiknek, és menedzselni tudják a palliatív ellátásra szoruló betegek betegútját, szükség szerinti járóbeteg vagy kórházi ellátással.

Az ágazati tervekben megjelenő fejlesztési irányok - járóbeteg ellátás és alapellátás keretében végzett ellátások - maximálisan illeszkednek ahhoz, amit a Pallium Szakmapolitikai Intézet is képvisel és javasol, és amelynek a hátterét kidolgozni igyekszik - állítják. Az intézet ez idő szerint is szervezi a hospice otthoni ellátás, fekvő- és járóbeteg ellátás ráfordítás adatgyűjtését annak érdekében, hogy be tudja mutatni, mi lenne a tényleges ellátási eseményeknek megfelelő finanszírozás. Megfelelő kontrolling rendszerrel, minőségbiztosítással költséghatékony hospice-palliatív ellátás az ellátórendszer minden szintjén - enélkül minőségi ellátást biztosítani minden rászorulónak nem lehetséges. Ez a feladat - megtalálni a hospice-palliatív ellátás helyét egy hatékonyan működő ellátórendszerben - hangsúlyozzák a szakértők.