Veszélyben a betegellátás - súlyos kockázatai vannak az adósságrendezés késlekedésének

Súlyos kockázatai vannak, ha a kormányzat nem tisztázza rövidesen a tavaly november végére 70 milliárdra duzzadt kórházi adósság rendezésének határidejét és elveit, valamint juttatja el a számlák ellenértékét a beszállítóknak. A késlekedés szállításkimaradáshoz, elmaradó műtétekhez vezethet, aminek beláthatatlanok a következményei a betegekre nézve - fejtegette egy keddi szakmai konferencián Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, aki ezért gyors intézkedést sürgetett.
Szepesi Anita, 2020. január 15. szerda, 07:16
Fotó: Getty Images

Múlt év november végén a kórházak lejárt adóssága átlépte a 70 milliárd forintot. Az adósságrendezéssel kapcsolatos kormányzati kommunikáció és az év végén megjelent kormányrendelet nyomán többféle forgatókönyv is elképzelhető, ugyanis mind a ténylegesen erre szánt összeg nagyságát, mind a kifizetés határidejét homályban hagyja. Legjobb esetben a kórházaknak kétféle címen juttatott plusz forrásból március végéig adósságrendezésre mehet mintegy 70 milliárd forint, ami ugyan átmeneti megnyugvást hoz a beszállítóknak és fenntartja a szállításokat, de nyitva hagyja a közben folyamatosan újratermelődő - adósság további sorsát.

A kifizetések rendjével és határidejével kapcsolatos tartós bizonytalanság miatt egyre több beszállító kénytelen lesz kénytelen a készpénzes szállítás mellett dönteni, de a szállítások leállítása, perek indítása is a lehetőségek közé tartozik. S noha a kormányfő a multicégek megregulázására szólította fel az minisztert, amikor extraprofitot emlegetett, az adósságrendezés késlekedésével a kis és közepes magyar vállalkozásokat nyomorítja meg.

Már most is van olyan cég, amelyik a kezelhetetlen méretű kintlévőség miatt csődeljárás alatt áll, vagy rövidesen lehúzhatja a redőnyt, és olyan multi is, amelyik fontolgatja a szállítások leállítását. Ha leáll a szállítás, eszközhiány lesz. A kormány átírta a játékszabályokat, amelyek még nem ismertek teljesen, és ha rövidesen nem tisztázzák a központi adósságrendezés kondícióit, az eszközhiány, az elmaradó műtétek miatt betegek halhatnak meg - fogalmazott előadása után az újságíróknak Rásky.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2020.01.15 11:39

Azonnal adják oda a kórházaknak ezt a 70 milliárdot. Hogy aztán a felét ellophassák. És ha ez elfogyott, akkor adjanak nekik újabb 100 milliárdot, hogy annak is ellophassák a felét. Ne várják meg, míg újra zsarolni kezdik a kormányt a betegellátás akadozásával, mindig adjanak nekik, amennyit csak kérnek. Ez százszor hasznosabb állami befektetés, mint pl a stadionok építése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html