Kétszázan pályáztak betegségmegelőző programok szervezésére

Kétszáz pályázat érkezett február 28-ig a népegészségügyi feladatok ellátására kiírt Három generációval az egészségért elnevezésű pályázatra - mondta Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkár az M1-en.
Szepesi Anita, 2019. március 12. kedd, 11:46
Fotó: Getty Images

Az 5,8 milliárd forint keretösszegű pályázat célja, hogy a háziorvosi praxisok, praxisközösségek, az alapellátásban tevékenykedők nagyobb hangsúllyal dolgozzak össze a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek visszaszorítása érdekében. A kiírással a kormányzat célja az volt, hogy a pályázók a gyermekektől az idősekig minden generációt megszólítva olyan betegségmegelőző programot állítsanak össze, ami eddig még nem volt a területükön. Fontos feltételként tűzték ki, hogy legyen összefogás az alapellátás és a szakellátás között, de a program során együtt kell működni az egészségfejlesztési irodákkal is - idézi az államtitkárt az MTI.

Mint mondta, Magyarországon kardivaszkuláris és daganatos betegségekben halnak meg a legtöbben, ugyanakkor az e két betegségcsoport okozta elváltozások életmódváltással nagymértékben megelőzhetők.

A forrás egy évig használható fel, és 1,2 millió embert szeretnének elérni. A nyertes pályázatokat az egészség világnapján hirdetik ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK