Szakrendelésre menne? Van egy nagyon rossz hírünk

Átlagosan több mint 3 hetet kell várni a betegeknek, hogy bejussanak egy szakrendelésre, azonban a kép szakmánként nézve jóval árnyaltabb - derül ki a Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség friss felméréséből. A legrosszabb a helyzet továbbra is a kardiológiai szakrendeléseken, ahol átlagosan több mint 50 nap a várakozási idő. A diabetológián 37 nap, az angiológián 36 nap a várakozás.
Szepesi Anita, 2019. április 9. kedd, 12:12
Fotó: Shutterstock

A Medicina felmérésében a 2018-os adatok 28 intézmény adatainak átlagát mutatják. Mivel az adatok nem minden évben mindig azonos intézményekből származnak, így összehasonlíthatóságuk korlátozott, azonban az átlagok változása, az abszolút értékek mégis informatívak a témában - hangsúlyozzák a felmérés készítői. Tavaly novemberben a járóbeteg szakellátásban az átlagos betegvárakozási idő szakmától függően 3 és 50 nap között mozgott. Több szakrendelésre már 3-4 nap alatt bejuthatunk, de 7 olyan szakrendelés is volt, ahol legalább egy hónapot kell várni - olvasható az összefoglalóban.

Az összes szakterület összesített átlagos várakozási ideje 22,8 nap volt, ami két és fél nappal több, mint 2016. novemberében. Igen sajnálatos, hogy a képzeletbeli dobogóra a Magyarországon vezető halálozási oknak számító szív- és érrendszeri megbetegedésekhez tartozó szakterületek kerültek.

Itt kell a legtöbbet várni a bejutásra

A legrosszabb a helyzet továbbra is a kardiológiai szakrendeléseken, ahol átlagosan több mint 50 nap a várakozási idő, bár itt a helyzet legalább már nem romlott tovább. Második a diabetológia 37 nap, harmadik az angiológia (érsebészet) 36 nap várakozással. Átlagosan egy hónapnál is több várakozás után juthatunk be endokrinológiai, nefrológiai (vesegyógyászat), szemészeti és bőrgyógyászati szakrendelésre is.

A legjobb a helyzet a fül-orr-gégészeti, a sebészeti és a gyermekgyógyászati szakrendeléseken, itt 3-4-5 nap a várakozás.

Ha a trendeket és a változásokat tekintjük, nagyon érdekes folyamatok figyelhetők meg. A változások abszolút értékét (a várakozással töltött napok számát) nézzük, akkor a változás a vizsgált 21 szakterület felében 3 vagy annál kevesebb nap, azaz alig változott.

A százalékosan legnagyobb romlást a sebészeti szakterületen mérték, azonban a százalékosan magas érték itt a 1,5 napos várakozási idő 4 napra történő növekedését jelentette csak, ami nem nagy eltérés abszolút értékben. (Vannak olyan szakterületek - ilyen a sebészet is -, ahol nem lehet "teljesen feltölteni" a rendelési időt előjegyzésekkel, mert bármikor érkezhet olyan akut eset, ami azonnali ellátást kíván). A megnyúlás azonban figyelmeztető kell, hogy legyen a finanszírozó számára, hiszen előrevetíti a hosszútávon romló trendet.

A második és harmadik legnagyobb relatív növekedést mutató szemészet (90 százalék) és nefrológia (82 százalék) kapcsán azonban már 15-16 napos növekedésről beszélünk, így a korábban 20 napnál rövidebb várakozási idő az elmúlt két évben mindkét esetben 30 napnál hosszabbra növekedett.

Az érsebészeti/angiológiai ellátás nehézségeit jól mutatja a várakozási idő 60 százalékos növekedése. A folyamatosan fejlődő orvostudománynak egyre nagyobb az igénye a modern diagnosztikára, így nem meglepő, hogy az ultrahangos szakrendelés volt még az a terület, ahol több mint a felével, 56 százalékkal nőtt a várakozási idő az elmúlt két évben.

A javulás nem igazi

A legnagyobb arányú javulást - a várakozási idő megfeleződése - két szakterület mutatta, azonban az okok a két esetben eltérők. A betegfogadási lista 46 százalékkal 13 napról 7 napra csökkent az általános belgyógyászat szakrendeléseken. Egyértelmű trend, hogy e szakrendelés visszaszorulóban van, jellemzően diagnosztikai munka folyik itt, a betegeket ezt követően a "specializált" belgyógyászati szakrendelésekre (pl. kardiológia, gasztroenterológia, nefrológia stb.) irányítják át. Ez értelemszerűen a betegfogadás felgyorsulásához vezet.

A relatív várakozási időben magasan a legnagyobbat - 23,5 nap, 41 százalék - csökkenő szakterület a korábban a listát 57 nappal vezető endokrinológia. A kapacitások és az igények változásának figyelembevételével a szakemberek véleménye szerint a komoly csökkenés oka egyértelműen az, hogy a korábbi igen magas várakozási idő miatt a betegek elvándoroltak a magánellátásba.

A betegfogadási idők változását monitorizálni kell, és amennyiben szükséges, finanszírozási eszközökkel be kell avatkozni - figyelmeztet a szakszövetség. A betegfogadás gyorsítására a következő technikákat szorgalmazzák:

  • az intézményi teljesítmény volumen korlátok célzott feloldása,
  • célzott többlet finanszírozás
  • kódok karbantartása.

A Medicina szerint a nagy terhelés alatt lévő szakmákban, így a szív - és érrendszeri betegségekben a háziorvosi gyógyszerfelírási jogosítványok kiterjesztése is csökkentené a szakrendelői terhelést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.04.09 23:55

Nem a három héttel van baj, hanem a három órával. Azzal, hogy miután te pontosan megjelentél az előre egyeztetett időpontban, utána még a három órán át várakoztatnak a rendelő előtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.04.09 13:51

Rohadt dolog ez az időpontozás, csak azért van, hogy az orvosnak ne kelljen dolgoznia, mert végül a fele sem megy el a rendelésre.
Honnan a francból tudja azt valaki előre, hogy hetek múlva hogyan dolgozik, hol lesz?
Miindig szabadságot kell kivenni azért, hogy 20 percet bent legyünk a rendelőbe.
Régebben nem kellett időpont. A
Odamentünk, aztán ha sokan voltak, legfeljebb nem jutottunk be. Ritkán fordult elő.
Meló előtt vagy után mentünk időpont nélkül, így nem kellett szabi, és mást sem elhalasztani amiatt.
Az orvosnak amúgy is az a dolga, hogy rendelési időben a rendelőben legyen, abban annyit ellátni, ami belefér az időbe.
Ez is csak egy rohadék szívatás, hogy hetekkel, hónapokkal előre időpontot adjanak.
qrvaország
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html