Közel 5 milliárddal többet költhet az egészségügy

Összesen 47 egészségügyi szolgáltató kapott 5 milliárd forintnyi többletkapacitást, amelyek között megtalálhatóak fekvőbeteg, járóbeteg, szakorvosi, fogászati, és krónikus ellátást végző intézmények is. A többletkapacitásnak köszönhetően rövidülni fognak a várólisták, korszerűbb és gyorsabb ellátásra lesz lehetőség, mert ezek az intézmények több beteget, több órában és megnövelt ágyszámon tudnak majd fogadni - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).
Szepesi Anita, 2020. december 4. péntek, 19:28
Fotó: MTI Fotó

A Többletkapacitás-befogadási Bizottság (TBB) az elbírálás során elsősorban azon kérelmeket fogadta be amelyek erősítik a járóbeteg-szakellátást, továbbá javítják a diagnosztikai vizsgálatok elérhetőségét.

A költségvetésben meghatározott keret legfeljebb évi 5 milliárd forint, amit a bizottság a betegellátáshoz leginkább szükséges területek finanszírozására javasolt. A CT, MR, PET/CT többlet óraszámainak biztosítására a bizottság az összértéknek több mint egyharmadára tett javaslatot, elősegítve ezzel, hogy minden beteg az eddigieknél is rövidebb idő alatt férhessen hozzá a diagnosztikus vizsgálatokhoz.

A gyermekek kezelésére pedig közel 50 millió forinttal többet lehet majd fordítani például a fogászati szakellátásban. Mindezek mellett az egyéb, speciális szempontból fontos, tételes elszámolású, egyszer használatos eszközök számának emelése és a pszichiátriai, addiktológiai rehabilitáció is kiemelt támogatást kapott.

A szolgáltatók 2020. december 1-jétől a NEAK-nál kérhetik a finanszírozási szerződésük módosítását és így a többletkapacitásaikat is leköthetik.

HOZZÁSZÓLÁSOK