Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerdán indult a három kérdésből álló anonim felmérés, amelyben 13 800 budapesti orvosi kamarai tagnak küldték ki az 1 perces online kérdőívet, amelyre 48 óra alatt 3901 fő válaszolt. Ez a teljes tagság közel egyharmada (28 százaléka).

A portál beszámolója szerint a MOK területi szervezete a következő eredményeket közölte:

  • A válaszadók 87,7 százaléka elutasítja, hogy új rendelkezések határozzák meg a másod-, harmadállások vállalásának lehetőségét.
  • 93,7 százalékuk elveti az orvosok ilyen mértékű, 1+1 évre szóló kirendelhetőségét, amikor nincs egészségügyi veszélyhelyzet.
  • A válaszok 81,5 százalékából az derül ki, hogy jelen körülmények között az orvosok nem írnának alá olyan egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, amely ezeket a feltételeket tartalmazza.

Ha a nemmel válaszoló 3179 orvos valóban nem vállalja januártól a közalkalmazotti státuszt felváltó új jogviszonyt, az komoly fennakadásokat okozhat a fővárosi orvosi ellátásban.

Nemet mondanak a szakdolgozók is

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara  (MESZK) is felmérte az új jogviszony fogadtatását október 9-13. között, anonim, önkitöltős, online formában elérhető kérdőívvel. A kérdőívet 30 042 egészségügyi szakdolgozó töltötte ki, 83 százalékuk közalkalmazottként.

A kérdőívet kitöltők csaknem harmada, 31,3 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem írja alá az új jogállásról szóló szerződést, mindössze 6 százalék tervez aláírni, és közel kétharmaduk, 62,7 százalék még nem tudja, hogyan fog dönteni.

Munkahelyváltás esetén mintegy 15 ezren hagynák ott a közellátást a 30 ezer válaszadóból. Közel 9 ezren az egészségügy elhagyása mellett döntenének, 3700 fő a magánegészségügyet választaná, s majd 3 ezren külföldre távoznának. A beérkezett vélemények alapján a MESZK azonnali egyeztetést kér - olvasható a köztestület honlapján.

Az orvosi béremelésről és a hálapénz megszüntetéséről szóló törvényjavaslatból villámgyorsan született törvény az érintettek legnagyobb meglepetésére. A MOK bértábla javaslata és a hálapénz kivezetése mellett a jogszabályban ugyanis új jogállás jelent meg, az egészségügyi szolgálati jogviszony, ami jelentősen korlátozza az orvosok szabad munkavállalását és mozgását. Az egészségügyi szakdolgozókra pedig ugyanennek a jogszabálynak az értelmében csak a korlátozások vonatkoznak, béremelés nélkül, igaz, ennek valamilyen mértékű pótlására azóta ígéretet kaptak.