Áderhez fordult az orvosi kamara

Az egészségügyi szolgáltatási járulékok meg kell fizettetni, és elfogadható a fizetés elmaradásának arányos mértékű szankcionálása, azonban ez nem okozhatja a szükséges ellátás megtagadását fizetőképtelenség esetén sem - hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Az érdekvédelmi szervezet Áder János köztársasági elnöktől azt kéri, a december 11-én megszavazott Tb-törvényt küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek.
Szepesi Anita, 2019. december 13. péntek, 06:30
Fotó: Getty Images

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló, december 11-én a parlament által megszavazott  törvény szerint az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésének 3 havi elmaradását követően megszűnik az érintettek jogosultsága az államilag finanszírozott egészségügyi szolgáltatások igénybevételére (Cikkünkben itt részletesen foglalkoztunk az ellátásra való jogosultsággal és annak változásával.)

A Magyar Orvosi Kamara a törvénytervezetet nem kapta meg véleményezésre. Az elnökség egyetért azzal, hogy a társadalombiztosítás a jogok és a kötelességek egyensúlyán alapszik, és minden járulékfizetésre képes állampolgár köteles járulékot fizetni. Azzal is egyetértenek, hogy a járulékfizetési fegyelmet erősíteni kell. Álláspontjuk szerint az elmaradt járulékokat meg kell fizettetni, és a járulékfizetés elmaradásának arányos mértékű szankcionálása is elfogadható,

de ez nem okozhatja a szükséges ellátás megtagadását fizetőképtelenség esetén sem

- olvasható a MOK közleményében.

A kamara szerint sokak társadalombiztosítási jogviszonya lehet rendezetlen, akár tájékozatlanságuk, a hivatali ügyintézésben való járatlanságuk, munkaadójuk hibája, vagy akár saját mulasztásuk miatt. Az új törvény szerint számukra egy véletlen baleset vagy váratlan megbetegedés miatti egészségügyi ellátás is több millió forint ellátási díjjal járhat, ami vagy megfizethetetlen, vagy az egész család szociális helyzetének megrendülését okozhatja.

Ezt aránytalan következmény egy alig több mint 23 000 forintos fizetési kötelezettség elmaradása miatt

- hangsúlyozza a MOK elnöksége.

Az egészségügyi ellátószemélyzet pedig azzal szembesülhet, hogy fizetésképtelenség esetén kénytelen megtagadni az ellátást, ami alapvetően megzavarja az orvos-beteg bizalmi viszonyt, szélsőséges helyzetekhez vezet, és veszélyezteti a gyógyítás folyamatosságát.

A MOK ezért arra kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy a törvényt küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek, a döntéshozóktól pedig azt kérik, hogy a végrehajtási rendeletek megalkotásába vonják be a Magyar Orvosi Kamarát,

legyenek figyelemmel arra, hogy a járulékfizetés elmaradásának nem lehet következménye egészségkárosodás, és a köztartozás szankcionálása nem lehet az ellátórendszer feladata.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2019.12.13 09:28

@Tittus: ezt most viccnek szántad? vagy te egyáltalán érted egy kicsit is, mit olvastál, amiről szól ez az egész? de segítek, mint egy harmadikosnak az álcsiscsiben...azért wazze, mert ezt rájuk lőcsölték, nekik kéne végrehajtani (ha még nem hallottál róla, létezik orvosi eskü)..szerinted nincs közük hozzá? sza'l szerinted az EÜ-höz egy miniszteri oktalan firkásznak több köze van (ha baromságokat is hoz össze), mint egy orvosnak....építse fül a házadat egyszer egy virágkötő, akkor talán majd megsejted végre, miről is van szó akkor, amikor a döntéseket a szakma nélkül hozzák meg (és ez a trend)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tittus, 2019.12.13 06:57

Mit ugat ebbe bele az orvosi kamara,fogjak be a szajukat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html