Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló, december 11-én a parlament által megszavazott  törvény szerint az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésének 3 havi elmaradását követően megszűnik az érintettek jogosultsága az államilag finanszírozott egészségügyi szolgáltatások igénybevételére (Cikkünkben itt részletesen foglalkoztunk az ellátásra való jogosultsággal és annak változásával.)

A Magyar Orvosi Kamara a törvénytervezetet nem kapta meg véleményezésre. Az elnökség egyetért azzal, hogy a társadalombiztosítás a jogok és a kötelességek egyensúlyán alapszik, és minden járulékfizetésre képes állampolgár köteles járulékot fizetni. Azzal is egyetértenek, hogy a járulékfizetési fegyelmet erősíteni kell. Álláspontjuk szerint az elmaradt járulékokat meg kell fizettetni, és a járulékfizetés elmaradásának arányos mértékű szankcionálása is elfogadható,

de ez nem okozhatja a szükséges ellátás megtagadását fizetőképtelenség esetén sem

- olvasható a MOK közleményében.

A kamara szerint sokak társadalombiztosítási jogviszonya lehet rendezetlen, akár tájékozatlanságuk, a hivatali ügyintézésben való járatlanságuk, munkaadójuk hibája, vagy akár saját mulasztásuk miatt. Az új törvény szerint számukra egy véletlen baleset vagy váratlan megbetegedés miatti egészségügyi ellátás is több millió forint ellátási díjjal járhat, ami vagy megfizethetetlen, vagy az egész család szociális helyzetének megrendülését okozhatja.

Ezt aránytalan következmény egy alig több mint 23 000 forintos fizetési kötelezettség elmaradása miatt

- hangsúlyozza a MOK elnöksége.

Az egészségügyi ellátószemélyzet pedig azzal szembesülhet, hogy fizetésképtelenség esetén kénytelen megtagadni az ellátást, ami alapvetően megzavarja az orvos-beteg bizalmi viszonyt, szélsőséges helyzetekhez vezet, és veszélyezteti a gyógyítás folyamatosságát.

A MOK ezért arra kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy a törvényt küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek, a döntéshozóktól pedig azt kérik, hogy a végrehajtási rendeletek megalkotásába vonják be a Magyar Orvosi Kamarát,

legyenek figyelemmel arra, hogy a járulékfizetés elmaradásának nem lehet következménye egészségkárosodás, és a köztartozás szankcionálása nem lehet az ellátórendszer feladata.