Egészségügy - Túl későn került műtőasztalra a beteg

Egy 62 éves nő másfél napos kórházi kálváriát követően, ami alatt a Honvédkórház egyik telephelyéről a másikra küldözgették, hogy elvégezhessék a szükséges vizsgálatokat, az ultrahang ugyanis nem állt rendelkezésre helyben, s így túl későn került sor az életmentő műtétre, meghalt. Kunetz Zsombor sürgősségi szakorvos, egészségügyi szakértő szerint a kórház törvénysértően működik, ha ultrahang nélkül üzemeltet sebészetet - idézi az RTL riportját az Index.
Szepesi Anita, 2018. december 9. vasárnap, 12:33
Fotó: Napi.hu

A nőt háromszor küldözgettek oda-vissza a kórház két telephelye között, mert nem tudták elvégezni az ultrahang-vizsgálatot. Végül kiderült, hogy érszűkülete van, ami bélelhalást okozott, így hiába műtötték meg, meghalt - derül ki portál cikkéből. Egy Facebook bejegyzésből azonban korábban az is kiderült, a küldözgetés mellett az elkészült lelettel sem foglalkoztak időben, a CT vizsgálat eredménye ugyanis már késő este rendelkezésre, annak tudatában azonnal a műtőasztalra kellett volna kerülnie az asszonynak, ennek ellenére erre csak másnap este került sor.

Az RTL által megkérdezett Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő elmondta, úgy tudja, hogy a Honvédkórházhoz tartozó egykori MÁV-kórházban nincsen ultrahang orvoshiány miatt. Ugyanakkor sebészeti osztály működtetéséhez a törvényben meghatározott minimumfeltételek szerint ultrahang diagnosztikával lehet csak működtetni.

A szakértő úgy fogalmazott:

Azt gondolom, hogy törvényt sért jelen pillanatban a Honvéd kórház azzal, hogy ott sebészeti ügyeletet, sebészeti osztályt üzemeltet, hiszen nincs a helyszínen elérhető radiológus, így nincsen a helyszínen elérhető ultrahang.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK