Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara a közel 70 ezer, a leendő egészségügyi szolgálati jogviszony hatálya alá tartozó szakdolgozók nevében korrekt, egyértelmű tájékoztatást vár az elmúlt hetekben megjelent rendeletek, utasítások értelmezéséhez, annak érdekében, hogy tagjaik felelősen tudjanak dönteni az egészségügyi szolgálati jogviszonyban történő alkalmazás tekintetében - írja Jenei Zoltán, a kamara elnöke.

Balogh emlékeztet rá, hogy a szakdolgozói köztestület 2020. december 4-én kezdeményezett először szakmai egyeztetéseket Jeneivel a szakdolgozókat érintő rendelkezésekről, és a tagságot hátrányosan érintő kérdések módosításáról.

A szakdolgozóknak azonban még most is csak a különböző szinten kiadott joganyagból, rendelkezésekben kell megtalálni és értelmezni a rájuk vonatkozó alkalmazási feltételeket, ami rendkívül megnehezíti a helyzetüket ezért egyértelmű iránymutatást és gyors segítségnyújtást várnak az Országos Kórházi Főigazgatóságtól.

Ha a szakdolgozóknak korrekt tájékoztatás és értelmezés nélkül kell dönteniük, az további ellátási nehézségekhez az amúgy is nehéz helyzetben lévő egészségügyben - írja a MESZK elnöke, ezért az a javaslatuk, hogy a változó bérek (műszakpótlék, ügyeleti díjak, ügyeleti és készenléti díj, kötelezően és önként vállalt túlóra díjazása) esetében az intézményi menedzsment és az érdekképviseletek között 2020. december 31-én hatályos utolsó megállapodást rögzítsék az egészségügyi szakdolgozók leendő munkaszerződésében.