Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió tagállamai közül GDP-arányosan a franciák költenek legtöbbet, 11,5 százalékot egészségügyre. Toplistás még Németország 11,1, és Svédország 11 százalékkal. A 10 százalékos uniós átlag fölött költenek még az osztrákok, a hollandok és a dánok is, míg a belgák épp az uniós átlagot hozzák az Eurostat friss összesítése szerint.

A GDP 7,5 százalékánál kevesebbet szán egészségügyre az EU 28-ak közül 12 ország. Magyarország éppen az írekkel áll egy szinten 7,4 százalékkal, a régiós országok közül Szlovénia, Bulgária és Horvátország mögé szorulva, egy hajszálnyival megelőzve a cseheket és a szlovákokat.

A GDP kevesebb mint 7 százalékát csak a balti országokban, Lengyelországban, Cipruson és Romániában fordítják egészségügyre. Ugyan Luxemburg is ebbe a csoportba tartozik a GDP 6,2 százalékával, azonban ezt a luxemburgi GDP magas szintjével együtt érdemes figyelembe venni - jelzi az Eurostat. Valamint az is fontos szempont, hogy sok országban nincs állami egészségügyi biztosítás - például Szlovákiában - így ott az ellátórendszerbe magántőke is érkezik.

Az EU 28-akon kívüliek közül kiemelkedő a svájciak 12 százalékot elérő kiadása.