Kincses: plusz 500 milliárdot kellene az egészégügybe tenni

A bérrel és a kórházi hiányokkal együtt nagyságrendileg minimum 500 milliárd forint pluszforrást kellene szigorúan programokhoz kötve az egészségügybe tenni - mondta többek között Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Világgazdaságnak adott interjújában. Az új MOK elnök január végén készül Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterhez.
Szepesi Anita, 2020. január 20. hétfő, 09:16
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A MOK elnöke a lapnak az alapellátással kapcsolatban kifejtette, a betöltetlen praxisok támogatására létrehozott letelepedési és praxispályázatokat nem tartja közép- és hosszú távon életképesnek. Egy praxis működésképtelenségének okát nem szüntetik meg a pályázatok. Jobb irány a praxisközösségek létrehozása, de még jobb megoldás a mini-rendelőintézetként működő csoportpraxis.

Az egymilliós orvosbér-igény mögött Kincses szerint van reális egészségpolitikai támogatás. A MOK-ban gőzerővel dolgoznak a megfelelő orvosbérek kialakításán, indexálásán, az országon belüli bérbeállás, és a V4-ekhez és Ausztriához viszonyított, társadalmilag elfogadható mértékű orvosbér meghatározásán.

A hálapénzzel kapcsolatban megerősítette, nem elhúzott, többlépcsős orvosi és szakdolgozói béremelés kell. Ha nincs meg a "D-nap-érzés", akkor nem fog menni - fogalmazott Kincses, hozzátéve, hogy kormányzati kampányra, akaratra, és egyéb transzparenciai intézkedésre van szükség, közte a várólista-kezelés és az adatok nyilvánosságának biztosítására.

Alapvetően a bérrel és a kórházi hiányokkal együtt nagyságrendileg minimum 500 milliárd forint pluszforrást kellene a rendszerbe beletenni. Szigorúan programokhoz kötve, nem csak úgy beleönteni a költségvetésbe - mondta a MOK elnöke.

Nemzetközi összehasonlításban, az OECD 2018-as adatai szerint a magyar GDP arányos 6,6 százalék nem sok, de nem is arcpirítóan kevés, bár nem követi a magyar gazdaság bővülő lehetőségeit. Az igazi gond a magánköltés magas aránya, ugyanis az egészségügyi kiadások több mint 30 százalékát a betegek fizetik - hangsúlyozta.

Kincses szerint a magánegészségügy humánerőforrás-elszívó hatása már a közellátás biztonságát veszélyezteti. A magán és a közellátás  nagyon merev szétválasztását nem tartják sem reálisnak, sem technikailag megoldhatónak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2020.01.20 14:15

Gyerekes hozzáállás , nem 500 milliiárdt, hanem rendelkeznek a kamaránál az összeggel, amit a vajda ki9vont az egészségügyből akár a V4-k hez képest is és amit a stadioönokba hobbyból pocsékolt, meg egyéb gázszerelői és EU-rablási pazarlásai sok ezer milliárddal, i és azt kell követelni, nemhogy egyszeri piziáner összeget követelni, ahogy karácsony 50 milliárnyi követelés ls csak koldulás és alávetettség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html