Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Könnyen elképzelhető, hogy csak jövőre lesz konszolidáció - válaszolta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kórházadósság rendezését firtató újságírói kérdésre a mai kormányinfón a medicalonline.hu szakportál beszámolója szerint. Mint mondta, megvizsgálják, miért állt elő a tartozásállomány, és azt követően döntenek arról, hogy mi az, amit ebből rendezni kell, és mi az, amit nem.

A kormány egyre jobban haragszik amiatt, ami évről-évre történik, ebben az ügyben, így a kabinet szándékai szerint - várhatóan még ebben az évben - születnek majd olyan döntések, amelyek a finanszírozás átalakításával is foglalkozhatnak - fogalmazott Gulyás Gergely.

Az október végére 64 milliárdra duzzadt kórházi adósságállomány intézményenkénti alakulásáról ma reggel írtunk részletesen, és azzal is foglalkoztunk, milyen sarokpontok mentén lenne érdemes vizsgálni a kórházak adósságképzését. Ezzel a kórházkonszolidációk idején folyamatosan hangoztatott elemzéssel ugyanis már nagyon régóta adós az egészségpolitika vezetése.

Álságos indok a konszolidáció halogatására, hogy meg kell vizsgálni, mi keletkezteti az adósságot - reagált a hírre a kórházi beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára.  A kórházak gazdálkodásának felmérését már 2011-ben, a Gyemszi megalakulásakor ígérték, ekkoriban hirdették meg a híres-hírhedt lószámoló akciót is - emlékeztet Rásky László. Jövőre már öt éve lesz annak, hogy a 2015-ös 60 milliárdos konszolidáció alkalmával azt kommunikálta a kormányzat, hogy most már aztán tényleg át kell nézni a kórházi gazdálkodást.  Évek óta másról sem hallani, mint vizsgálódásról,  amihez újabban a finanszírozás átalakítása csatlakozik, érdemi információ, előrelépés azonban egyikhez kapcsolódóan sincs. Ugyanez a helyzet a struktúraátalakítással, amiről mindenki tudja, hogy szükséges, de a kormány a politikai kockázatok miatt nem vállalja fel - tette hozzá az OSZ főtitkára.

Azt pedig felháborítónak nevezte Rásky László, hogy egyáltalán felmerül, hogy valamit ne fizessenek ki az adósságból, ami a leszállított és felhasznált eszközök, szolgáltatások lassan egy éve ki nem fizetett árából keletkezett.