Adósságrendezés: együtt léptek a kórházi beszállítók

Zárt ajtók mögötti tárgyalások helyett partnerséget, átlátható, hosszútávú megoldást sürget a kórházi adósságrendezés érdekében közös közleményében a teljes hazai orvostechnikai és egészségügyi informatikai piacot lefedő, mind a gyártó, mind a fejlesztő, forgalmazó és szolgáltató cégeket képviselő négy szakmai szervezet.
Szepesi Anita, 2020. február 10. hétfő, 20:49
Fotó: Getty Images

A korábbi években megszokottá vált kórházi konszolidáció tavaly elmaradt. Jelenleg a Pénzügyminisztérium zárt ajtók mögött, egyenként tárgyal a legnagyobb beszállítókkal a lejárt tartozásokról, akik így már esetenként több mint egy éve várják az általuk leszállított orvosi eszközök és gyógyszerek szerződésben rögzített ellenértékének megfizetését. Sajtóértesülések szerint a kormányzati oldal célja, hogy a hitelezők mondjanak le a tőkekövetelésük 20 százalékáról.

A pénzügyminiszter "meghaladott álláspontnak" nevezte azt, hogy egyes beszállítók a tőketartozás helyett a késedelmi kamatokról kívánnak egyeztetést folytatni - írja közös közleményében négy, kórházi eszközöket beszállítókat képviselő szakmai, érdekvédelmi szervezet ( az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Magyar Diagnosztikum Gyártók és Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete (HIVDA), a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter), valamint az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetsége (OSZ).

Közleményükben kiemelik, számos konstruktív javaslattal fordultak a kormányzati szervek felé a kórházi adósságprobléma kezelése érdekében, így értetlenül fogadták a kormányzati oldal eddigi nyilatkozatait, amelyek a szervezetek szerint tisztázást igénylő elvi kérdéseket vetnek fel, s amelyekkel kapcsolatban több kérdést is megfontolásra ajánlanak:

  • Megbízható üzleti partnernek tekinthető-e a magyar állam a továbbiakban, és támogatja-e ennek a törékeny bizalmi légkörnek az épülését, fennmaradását, ha közbeszerzési eljárásban kötött szerződések vonatkozásában még azok kifogástalan szállítói teljesítése esetén is utólag lehet alkudozni a vételárról?
  • Nem sérti-e az Európai Unió versenyjogi és versenysemlegességi előírásait, ha az állam csak a legnagyobb beszállítókkal folytat egyeztetést, mellőzve a kis- és közepes vállalkozásokat?
  • Az általános törvényi szabályozás része, hogy bármilyen késedelmes fizetés meghatározott következményekkel jár - legyen szó leszállított termék kifizetéséről vagy éppen törvényben előírt adókötelezettség teljesítéséről. A késedelem törvényes következményeinek érvényesítése semmilyen esetben nem lehet "meghaladott álláspont", akár adóról, akár számla kiegyenlítéséről beszélünk.
  • Magyarország vonzó befektetési klímával és adókörnyezettel ösztönzi a külföldi beruházásokat. Milyen üzenetet hordoz a befektetők felé, ha az állam utólag újra kívánja tárgyalni a már megkötött és megfelelően teljesített szerződéseket?
  • A hazai kkv-nak kiemelkedő innovációs, gyártó, -fejlesztő tevékenységük révén jelentős az exportjuk. A lejárt kintlévőségeik folyamatos növekedése nemcsak az általuk foglalkoztatott munkavállalók megélhetését, hanem a nemzetgazdasági és foglalkoztatási szempontból kiemelkedően fontos innovációs, fejlesztő, termelő és exporttevékenységüket is veszélyezteti. Az innovációhoz és a műszaki-szakmai fejlesztéshez fontos a nyugodt, stabil üzleti környezet és jogbiztonság. Az ágazat Magyarországon közvetlenül tizenkétezer családnak, közvetve további harmincezer családnak biztosít megélhetést.
  • Magyarország az EU tagjaként nem hagyhatja figyelmen kívül az uniós jogot. Az EU bíróságának késedelmes fizetésekkel kapcsolatos ítélkezési gyakorlata szerint az állam nem kényszeríthet vállalkozásokat arra, hogy lemondjanak az őket jogszerűen megillető késedelmi kamatról.

Közleményük végén emlékeztetnek rá, hogy a magyar állam közszolgáltatásfejlesztési stratégiája szerint "a kormány hisz benne, hogy az erős, szolgáltató (ügyfélbarát) állam megvalósulása a magyar társadalom és a magyar vállalkozók egészének érdekében áll". A hazai egészségügyi beszállítók a kormányzat partnereként a jövőben is készek javaslataikkal támogatni minden olyan intézkedést, amely a szolgáltató állam elveivel összhangban transzparens és versenysemleges módon keres megoldást a kórházi adósságok problémájára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.02.10 23:24

A kormany eljarasat mar korabban is gyalazatos zsarolasnak minositettem. Ez a velemenyem most erosodott.
Nem tudok elvonatkoztatni a stadionoktol. Ott vajon mennyi fizrtesi kesedelemmel fizettek?
Ott is ilyen visszautasithatatlan ajanlattal akartak utolsg lenyomni az arakat?
Egyaltalan kinek a fejeben fogalmazodhat meg egy ilyen zsarolas az allamhaztartas barmelyik szintjen?
Ha az allam szavahihetosege, fizetesi fegyelme ilyen, akkor milyen alapon var el az adofizetoktol fizetesi fegyelmet?
Felhaborito!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Balazska0608, 2020.02.10 20:54

Lépjenek fel a szervezetek keményen, mert a 80 %-os kifizetés meglengetésével arra lehet következtetni, hogy a maffia már ezt a területet is le akarja nyúlni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html