Belenyúlt a kormány a kórházak gazdálkodásába (frissített)

Május elsejétől a kórházak beszerzéseit a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (a továbbiakban: KEF) intézheti, a gyógyszerészeti intézet Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatóság szervezeti egységét pedig gazdasági társasággá kell alakítani - döntött a kormány.
Németh Géza, 2020. május 1. péntek, 11:11
Fotó: MTI Fotó

A Magyar Közlönyben megjelent két határozat közül az első  az állami fenntartású egészségügyi szolgáltatók gazdálkodásával foglalkozik. Eszerint a kórházak részére történő gyógyszer-, orvostechnikai eszköz és fertőtlenítőszer beszerzéseket 2020. május 1. napjától a  Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság végezheti. Egyes további orvostechnikai eszközök (így különösen orvosi gipsztermékek, műtéti leszívó rendszerek, egyéb - gyógyszernek nem minősülő - orvostechnikai fogyóeszközök), valamint egyes ingatlanüzemeltetési és ellátási szolgáltatások beszerzése is a KEF hatáskörébe került.

Az  Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által korábban kötött keretszerződések is átkerülnek a KEF-hez. Május 31-ig létre kell hozni a kórházak központosított közbeszerzéseit kontrolláló központi megrendelő szervet.

A másik határozatban a kormány arról intézkedett, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatóság szervezeti egységét gazdasági társasággá kell alakítani. Az indoklás:

a hazai orvostechnikai eszközipar működőképességének fenntartása és az állami tanúsító kapacitás további működtetése.

Az új gazdasági társaság kizárólagos tulajdonosa az állam lesz.

Frissített: Eredeti cikkünkben azt állítottuk, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet válik gazdasági társasággá. Ezzel szemben csak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatóság szervezeti egységét érinti a változás. A tévedésért elnézést kérünk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2020.05.02 07:44

Nem lesz itt több keret túllépés ! Ha elfogy a keret, mehet mindenki legelni !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html