"Az egészségügy a paraszolvencia lélegeztetőgépén lóg"

A magán és az állami egészségügy szétválasztása mindkettő pusztulásához vezethet, inkább együtt kellene működteti az egészségügy két lábát, a finanszírozást pedig a beteg "hátára kötni" - állította több egészségügyi szakértő is az Önkormányzati egészségügyi napok keddi konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén.
Szepesi Anita, 2019. január 16. szerda, 06:20
Fotó: Getty Images

Milyen szerepet tölt be a magánellátás az egészségügyi ellátórendszerben? Szét lehet-e, illetve egyáltalán érdemes-e szétválasztani a magán és közellátást egymástól? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a szakértők.

Varga Péter Pál, az Országos Gerincgyógyászati  Központ főigazgatója, a Budai Egészségközpont Kft. ügyvezető igazgatója szerint annak a magánszolgáltatónak van helye a rendszerben, aki egy adott szakma teljes spektrumát felvállalja, és nem csak a jövedelmező résekbe akar befurakodni, illetve kimazsolázni azokat.

Rácz Jenő, volt egészségügyi miniszter, a Kórházszövetség volt elnöke a jelenlegi kaotikus helyzet tisztázása mellett foglalt állást, ugyanakkor úgy vélte, a két rendszer szétválasztása mindkettő pusztulásához vezet.

Bazsó Péter, a Duna Medical Center orvos igazgatója a jelenlegi rendszer nagy hibájának nevezte, hogy az agonizáló egészségügy a paraszolvencia lélegeztető gépén van. Bazsó mindenképpen szolidaritás-elvű egészségügyet képzel el, s nem hisz két rendszerben, csak egy olyanban, amelyben a finanszírozást a beteghez kötik, mert a mostani szabályozás unfair.

Ficzere Andrea, az Uzsoki kórház főigazgatója úgy fogalmazott, kössük a betegek hátára tvk-t (teljesítményvolumen-korlát), állítsunk föl közös szakmai felügyeletet, közös indikátorrendszert. Szerinte  már régen kitalálták, hogyan működhet együtt az egészségügy két lába, s az alapokat a jelenlegi keretrendszerben is meg lehet lépni - hangsúlyozta. A hozzáférést mindenkinek biztosítani kell, a megfelelő színvonalat azonban csak kevesebb helyszínen lehet fenntartani. Ficzere attól is tart, hogy ha nem racionalizálják az ellátóhelyek számát, azok már nem csak orvos és szakdolgozóhiány, hanem a műszaki személyzet hiánya miatt is bezárásra kényszerülnek majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK