"Pénz helyett perzekutorokat küldeni a kórházakra értelmetlen és kegyetlen"

Más országokhoz képest túl rövid ideig élnek egészségben a magyarok. Hogy ez ne így legyen, szakmai programok sora indult az elmúlt három hónapban. A kórházi rendszer gazdálkodását felmérő vizsgálat eredményére 1,5-2 évet kell várni,és a kórházi fertőzések adatai pedig nem lesznek még egy ideig nyilvánosak, az Emmi ugyanis a Kúriához fordult ez ügyben - egyebek mellett erről beszélt egy csütörtöki egészségügyi konferencián Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár.
Szepesi Anita, 2018. augusztus 30. csütörtök, 19:18
Fotó: Shutterstock

Túl hamar lesznek betegek a magyarok, ezért az új egészségügyi vezetés stratégiájának középpontjában az egészségben töltött életévek növelése áll - fejtegette az Egészségügy 5 dimenzióban című szakmai konferencián tartott előadásában Nagy Anikó, egészségügyért felelős államtitkár. Mint kiderült, az ágazatvezetés új struktúráját is részben ennek a célnak, valamint a kórházi gazdálkodás rendbetételének alárendelve állították fel.

A nagyobb nyilvánosság elé először álló államtitkár az elmúlt három hónapban folytatott munkáról elmondta, az országos intézetek vezetőinek közreműködésével elkészült az 5 nagy nemzeti egészségügyi program - onkológiai, szív- és érrendszeri, mozgásszervi, mentális zavarokkal foglalkozó és gyermekegészségügyi), amelyekben a hatékony beavatkozás érdekében a betegségek korai felismerését szeretnék megtanítani a lakosságnak. Mindegyik programhoz cselekvési és akciótervek készülnek, amelyeket a szakmák széles körében egyeztetnek. Mint fogalmazott, mindent meg kell tenni, hogy már a terhesség is problémamentes legyen, és a gyerekek is egészségesen szülessenek meg. Példaként a finnországi népegészségügyi programot említette, amelynek során 8 év alatt komoly eredményeket értek a lakosság egészségi állapotának javításában.

Rendkívüli feladatként említette a kórházi adósságállomány kérdését, a már folyamatban lévő vizsgálatok mellett továbbiak is indulnak a működés hatékonyságának, a gazdálkodás szabályosságának felmérése érdekében. Kórházanként vizsgálják az intézmény kapcsolatrendszerét a térség más intézményeivel, hogy kiderüljön, mivel erősíthetik egymást a kórházak, hol vannak fölösleges, hol pedig hiányzó funkciók, illetve a jó működés ellenére finanszírozási hátrány, amit rendezni kell. A beavatkozási pontok meghatározását 1,5-2 év múlva ígérte az államtitkár.

Az ágazatot feszítő humán erőforrás krízis kapcsán a szakdolgozók megbecsülésének növeléséről, a munkahelyi közérzet javításáról beszélt. A Honvédkórház orvosainak akciójáról szóló kérdésre (a Népszava szerint megtagadták a túlmunkát a kifizetetlen díjak miatt) az államtitkár úgy reagált, vizsgálják, honnan áramlanak a betegek az intézménybe, ám szerinte ebben az esetben nem szerkezeti problémáról van szó, itt menedzsment és az orvosok közti megegyezésre van szükség.

Szavaiból kiderült, egyelőre nem hozzák nyilvánosságra a kórházi fertőzések adatait. Az Emmi jogászai szerint ugyanis ezek jelen állapotukban alkalmasak a betegek beazonosításra, ezért az Emmi a Kúriához fordult jogorvoslatért.

Pénz kellene, nem ellenőrök

A rendezvény előadóinak többsége az ágazat súlyos forráshiányát hangsúlyozta. Orosz Éva, az MTA doktora, egyetemi tanár kiemelte, nincs még egy olyan ország az EU-ban Magyarországon kívül, amelyikben az egészségügyi ellátásokra fordított GDP-arányos közkiadás ma alacsonyabb lenne, mint 1992-ben. Magyarország 1992-ben a GDP 6 százalékát költötte a magyarok  egészségére, most pedig 4,9 százalékát. Számításai szerint 2006-2016 között több 2000 milliárd forintos forráskivonásra került sor, s a 2006-os szintet reálértékben még 2017-ben sem értük el. Hogy lehetne így arról beszélni, hogy eleget költünk az egészségre - tette fel a költői kérdést a professzor asszony.

Tessék mondani, itt tényleg mindenki hülye? - hangzott Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnök előadásának címe. Éger kifejtette, a valódi egészségügyi ellátásra fordított összeg jóval kevesebb az állandóan hangoztatottnál, magára a gyógyító megelőző ellátásra GDP-arányosan 2017-ben 2,97 százalékot költöttünk a költségvetésből. A ráfordítások súlyosan alultervezettek, s pénz helyett perzekutorokat küldeni az intézményekre nemcsak értelmetlen de kegyetlen is - fogalmazott a MOK elnök.

Szerinte, ha elvárható a bizonyítékokon alapuló gyógyítás, akkor miért nem várható el ugyanígy a bizonyítékokon alapuló büdzsé és miért nem az evidenciák alapján finanszírozzák az ágazatot.

Rácz Jenő, volt egészségügyi miniszter pedig arról beszélt, hogy az egészségügyet végigkísérő forráshiány generálta konfliktusokat a mindenkori kormányzat plusz forrás helyett az egészségügy vezetőjének lecserélésével akarta megoldani, ezért nem történt soha valódi változás. Mint fogalmazott, az államtitkárok fél-kérész életűek voltak, mivel a kérészekkel ellentétben, rájuk nem vonatkozott a vadászati tilalom.

Fotó: AFP Photo/Anne-Christine Poujoulat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sziddha, 2018.08.31 12:40

Úgy tűnik,mintha a közpénzt elmagánosító NER káderek szándékosan rothasztanák le az egészségügyet, a szociális
szférát ! Mintha az lenne a ki nem mondott cél,hogy aki beteg, rászoruló és nyugdíjas, mielőbb térjen meg őseihez !
Évek óta, szándékosan alulfinanszírozott ez az egész terület ! A 2.6 millió nyugdíjas, nyugdíjának reálértéke 2016-ban,
6 év "családbarát" uralom után is csak 1 % volt ! A hazai nyugdíjak vásárló értéke az EU 27 államának a végén kullog !
Olyan mintha a NER káderek csak maguknak kedveznének ! Ezért nincs több kulcsos adózás sem ! Pedig az elemi
tisztesség is azt kívánná,hogy aki többet keres,többet adózzon ! A demokráciákban pl. USA így szokás ! A gazdagok
30 % felett adóznak ! Miért törölte el a "családbarát" NER hatalom a nyugdíjak svájci indexálás szerinti emelését ?
Miért nem kap elég pénzt a tisztességes ellátáshoz, a gyógyszer kassza !? Miért.miért....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.30 22:38

"1,5-2 évet kell várni"

Naná... Nyóccév után ez a minimum... Jó munkához idő kell, ugye... De jó az irány, az a lényeg... Én is ezt mondtam a legutóbbi munkahelyemen, mikor két hónap semmittevés után páros lábbal rúgtak ki...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html