Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kórházigazgatókat a létszámstopról egy múlt pénteki levélben értesítették. A levél szerint november hatodika után visszavonásig csak megbízási szerződést köthetnek, új jogviszonyt nem létesíthetnek, nem vehetnek fel orvosokat, nővéreket sem. Az utasítást pénteken, a hivatali munkaidő után egy perccel küldték ki, és a levélben egy olyan "négyezres besorolású" kormányhatározatra hivatkozva rendelte el az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) főigazgatója a létszámstopot, amely hivatalos jogforrásokban nem jelent meg a napilap beszámolója szerint.

A furcsaság miatt az egyik érintett érdeklődőnek Gondos Miklós főigazgató nevében a titkárságvezetője azt válaszolta: a létszámstopot elrendelő kormányhatározat nem nyilvános így az érintetteknek be kell érniük a fenntartó interpretációjával.

Az egyik vidéki kórházvezető azt mondta a lapnak, a döntés nyomán gyakorlatilag megbénulhat az ellátás, de volt olyan kórházvezető, aki a lap munkatársától értesült az intézkedésről.

A döntésről a Magyar Kórházszövetség is magyarázatot kért.

A lap szerint a napokban eldöntött kórházvezetői pályázatok nyerteseit sem lehet kinevezni.

Reagált az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és a M?agyar Kórházszövetség

"Nincs kórházi létszámstop, így semmilyen akadálya nincs az üres álláshelyek betöltésének, vagyis a dolgozók felvételének az egészségügyben, a mentőknél" - olvasható az ÁEEK MTI OS-re küldött közleményében. "A kórházakban folyamatos a szükséges új dolgozók felvétele. A kormány rendszeresen monitorozza a közigazgatásban és közszolgáltatásoknál betöltött, üres és szükséges álláshelyeket, ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne felvenni dolgozókat, ha arra szükség van. A kormány célja az, hogy valamennyi intézményben kontrolláltan történjenek a felvételek, hangsúlyozva, hogy az intézkedés semmilyen módon nem befolyásolhatja negatívan a betegellátás folyamatosságát és korábbi magas színvonalát" - írja az ÁEEK.A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt tudatta: megkeresésükre az ÁEEK és az egészségügyért felelős államtitkár azt a tájékoztatást adta, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kórházakban életbe léptetett létszámzárlat minél hamarabb feloldódjon. Azt írták, mivel a szóban forgó kormányhatározat a jelenlegi is fennálló HR-problémákat tovább rontja, a betegellátás biztonsága szempontjából a kórházszövetség elengedhetetlennek gondolja a helyzet hosszú távú eredményes megoldását. Az MKSZ minden segítséget megad ebben a folyamatban - olvasható a közleményükben.