Már az Állami Számvevőszék is jelezte a Magyar Államkincstárnak, hogy a kórházak négy éve nem költhetnének többet, mint amekkora keretük van. Eddig tartott a türelmi idő, amely alól az egészségügyi intézményeket mentesítette - értesült korábban a Népszava, miután kiderült, hogy közel 40 kórház már augusztus végére felhasználhatja az éves forráskeretét. Ugyanis júniusig közel 35 milliárdra duzzadt a magyar kórházak adósságállománya. A júniusi növekmény a Magyar Államkincstár adatai szerint 1,4 milliárd forint volt.

A kifizetési problémát az okozza, hogy egy 2014-es jogszabály szerint minden költségvetési forrásból működő intézménynek költségvetési fegyelmet kell alkalmaznia. Viszont az idén nyáron kifut az a moratórium, amely eddig a kórházak és egészségügyi intézményeket eddig kivonta ez alól.

A keddi kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is kérdezték az ügyről, de arra, hogy a kórházak kapnak-e mentességet a költségvetési fegyelem betartása alól, nem adott konkrét választ. A miniszter a konkrét kérdésre is csak annyit ismételt meg, hogy a kórházi ellátást a kormány biztosítja.

Korábban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ határozottan cáfolta a kórházbezárásokról szóló lapértesülést, de azt nem tisztázta, hogy mi várható a finanszírozásban. Az elmúlt években az volt az állami gyakorlat, hogy a kormány utólag finanszírozza a kórházak adósságát.

A fotó forrása: MTVA.