Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy második magyarországi klinika megnyitását tervezi és felvásárlási lehetőségeket keres Magyarországon a romániai alapítású MedLife - derült ki Mihai Marcu elnök-vezérigazgató mai előadásából a Portfolio egészségügyi konferenciáján. Az orvosok megtalálása és az állami béremelések jelentik számukra a legnagyobb kihívást.

Olyan mértékben növekszik a magánegészségügyi szektor teljesítménye, hogy folyamatosan óriási az igény a kapacitások bővítésére, ezért Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont alapítója is új rendelő és magánkórház nyitását tervez. Szerinte egyre több orvos ismeri fel ezt a növekedési lehetőséget és ez az a része a magánegészségügynek, amely a legdinamikusabban növekszik. Egy év alatt 30-35 százalékos ezen vállalkozások növekedési rátája. A legfontosabb kérdés, hogy hogyan kezeljük és zajlik a cégen belül a kontrollált növekedés. Információi szerint a kormány készül egy egészségügyi csomaggal - mondta előadásában.

Az idei az egészségügyi befektetések egyik legizgalmasabb éve lehet - erről Végh Attila, a Fidelity International vagyonkezelő partnere beszélt. Különösen érdekes szerinte a közép- és kelet-európai régió, a jövedelmek növekedése 20-30 százalékos profitnövekedésre volt lefordítható. Magyarország nagyon izgalmas évek előtt áll, áttörés várható a minőségi ellátás, a transzparencia és a teljesítménymérés területén is, amelyben nem mindenki fog versenyben maradni, így konszolidáció várható. Az országhatáron túl szinte már minden országban jelen vannak a private equity befektetők és a nagy kórházláncok, amelyek liberalizáció esetén belépnének a magyar piacra is.

A magyar magán-egészségügyi piac szerkezetében várható változásokat fókuszba helyező panelbeszélgetésen Börzsei-Knoll Veronika (Emineo) szerint egyelőre fej-fej mellett halad az organikus és az akvizíciós úton történő növekedés. Csermely Gyula (Rózsakert) úgy látja, a biztos anyagi háttér mellett a szakmai hozzáértésnek is óriási jelentősége van, abban bízik, hogy a szakmai befektetők fogják segíteni a piacot. Kirschner András (Swiss) elsősorban az organikus fejlődésben bízik, Leitner György (Affidea) pedig úgy látja, a szektor nagyon szétaprózódott, az akvizíción átesett Affideánál természetesen a felvásárlásokhoz is nagy reményeket fűznek. Papik Kornél (Dr. Rose) szerint a növekedés során elérkezik egy olyan szint a cégeknél, amikor már egy külföldi szakmai befektetőnek érdemes beszállnia, elsősorban az akvizíciók fogják mozgatni a piacot.

Megoszlottak a vélemények a lakásrendelők jövőjével kapcsolatban, abban azonban egyetértettek a piaci szereplők, hogy jobb szabályozásra lenne szükség. Mindenesetre egy bizonyos határon belül a lakásrendelőknek továbbra is lesz létjogosultsága, bár a jelenleginél jóval kisebb számban. Abban sem volt véleménykülönbség, hogy az állami ellátás valós alternatíváját csak a nagy méretű szolgáltatók nyújthatják.

Az állami ellátórendszer és a magánszolgáltatók viszonyának várható változása kapcsán elhangzott, a kettőnek szinergiákra és egymás kiegészítésére kellene törekednie, s nem az a kérdés, hogy állami vagy magán a jövő, hanem hogy milyen minőségű lesz a magán-egészségügyi ellátás. A szektornak figyelnie kell, "nehogy megölje saját magát" a versenyben.

Az egészségügyi adatok tárolása, kezelése, az adatvédelmi kockázatok befektetői szemponttá válnak, hívta fel a figyelmet Orbán Zsombor, az Andrékó Kinstellar Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje. Ha nem megfelelően kezelik az intézmények az adatokat, akkor a tevékenység felfüggesztése, betiltása, illetve jelentős kártérítési igények, bírságok is felmerülhetnek. Portugál és holland példát is említett, ahol az intézményekben a hozzáférés megsértése miatt  400 ezer, illetve 460 ezer eurós büntetést szabott ki az adatvédelmi hatóság.